Си Дзинпин мъмри Трюдо за издаване на информация (ВИДЕО)

Разговорът между двамата идва в момент, когато Си се стреми да потвърди влиянието на Китай

Свят
11:51 - 17 Ноември 2022
1695
Си Дзинпин мъмри Трюдо за издаване на информация (ВИДЕО)

Китайският лидер Си Дзинпин беше уловен от канадски телевизии в рядък откровен момент в сряда, когато беше заснет да упреква канадския премиер Джъстин Трюдо, че е дал на медиите подробности от срещата им на Г-20 в Бали, съобщава Си Ен Ен.

На видеото се вижда как в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Индонезия Си усмихнат разговаря с Трюдо на мандарин. Английският превод на казаното от него обаче показва не толкова приятелско настроение.

"Всичко, което сме обсъждали, е изтекло във вестниците и това не е уместно", заявява преводачът на Си.

Трюдо кимва и Си заговаря отново. "И разговорът не протече така", посочва преводачът.

"Ако имаше искреност от Ваша страна, тогава ще проведем нашата дискусия с отношение на взаимно уважение, в противен случай може да има непредсказуеми последици", заявява Си на канадския лидер отново на мандарин.

Преводачът на Си се опитва да преведе казаното, като стига само до "Ако имаше искреност от Ваша страна", преди да бъде прекъснат от Трюдо.

"В Канада вярваме в свободния, открит и откровен диалог", подчертава Трюдо, добавяйки, че "ще продължим да работим конструктивно заедно, но ще има неща, по които няма да сме на едно мнение".

"Нека първо създадем условията", заявява преводачът от името на Си във видеото. След това китайският лидер се ръкува с Трюдо и се отдалечава.

Заснетият разговор предлага рядък поглед върху това как Си, чийто имидж внимателно се изгражда от китайските държавни медии, взаимодейства с други лидери.

Не всеки разговор ще бъде лесен, заяви Трюдо след разменените реплики с китайския президент.

"Но е изключително важно да продължим да отстояваме нещата, които са важни за канадците. Това е нещо, което винаги правим и ще продължим", категоричен бе той.

Разговорът между двамата идва в момент, когато Си се стреми да потвърди влиянието на Китай на срещата на върха на остров Бали след почти тригодишно отсъствие от световната сцена.

През последните години отношенията на Китай със съюзниците на Съединените щати се влошиха в различна степен поради нарастващото геополитическо напрежение, споровете относно търговията и произхода на пандемията от коронавирус, както и заради укрепващото партньорство на Пекин с Москва - въпреки войната на Русия срещу Украйна.

Си се опита да възстанови отношенията на срещата на върха, като се срещна с президента на САЩ Джо Байдън в понеделник. Той проведе и официални разговори с лидерите на Австралия, Франция, Нидерландия, Южна Африка, Испания, Сенегал, Аржентина, Индонезия и Южна Корея.

На Канада обаче не беше предоставена такава среща, като подобно пренебрежение може да се дължи на разклатените отношения между двете страни, след като изпълнителният директор на Huawei Мън Уанджоу беше задържан в Канада през 2018 г.