Си Дзинпин подготвя Китай за "най-лошия сценарий"

Свят
12:37 - 31 Май 2023
2086
Си Дзинпин подготвя Китай за "най-лошия сценарий"

Си Дзинпин призова високопоставените служители по национална сигурност в Китай да се подготвят за "най-лошите сценарии" и да се справят с вътрешни и външни заплахи, предава Си Ен Ен. Той заяви това по време на заседание на комисията по национална сигурност на Комунистическата партия. Си посочи, че сложността и трудността на въпросите на националната сигурност в Китай са се увеличили значително.

Китайският лидер подчерта, че страната трябва да ускори модернизацията на системата си за национална сигурност. Той също така призова за изграждането на национална система за наблюдение на риска за сигурността, подобряване на образованието за национална сигурност и управление на данните и сигурността на изкуствения интелект.

Експерти отбелязват, че откакто е на власт, Си Дзинпин е превърнал националната сигурност в ключова парадигма във всички сфери на управлението на Китай. Той разшири обхвата на националната сигурност, включително в политиката, икономиката, отбраната, културата и киберпространството. Китай въведе редица закони, за да се защити от различни заплахи, включително тероризъм, контрашпионаж, киберсигурност и сигурност на данните.

Си Дзинпин призова Китай да създаде "сигурна външна среда" и да поддържа сигурността по време на отварянето на страната и развитието й. Въпреки това, някои критици смятат, че фокусът върху националната сигурност вреди на икономическия растеж и възпрепятства чуждестранните инвестиции.

Китай се изправя пред предизвикателства като затруднена икономика и враждебна международна среда. Акции срещу чуждестранни компании, включително американска консултантска фирма American consultancy Bain & Company и фирма за надлежна проверка Mintz Group, също допринасят за възможните заплахи.

Въпреки че тази насоченост към националната сигурност има важност за Китай, критици изразяват опасения, че това може да вреди на икономическия растеж и международната интеграция.