Синдикалист пред Lupa.bg: В болниците ни обгрижват болногледачи и студенти вместо медсестри

Закриват държавни клиники заради липса на персонал, обясни Мая Илиева  

Здраве
17:00 - 16 Май 2024
26843
Синдикалист пред Lupa.bg: В болниците ни обгрижват болногледачи и студенти вместо медсестри

Недостигащите 35 хиляди медицински сестри в лечебните заведения се  компенсират с болногледачи, студенти и здравни асистенти. В някои болници това вече е масова практика. Пациентите разбират за подмяната само по качеството на обслужването. Това обясни пред Lupa.bg медсестрата Мая Илиева от Синдиката на българските медицински специалисти.

Тя обърна внимание, че заместителите на медсестрите са преминали кратък курс на обучение и нямат необходимите познания и умения, за да обгрижват пациенти. Въпреки това те дават дежурства като медицински сестри и са вписани в болничните графици като такива. „При проверка няма как да се разбере , че на смяна е някой студент, здравен асистент или болногледач. Затова няма и наказания”, обясни Мая Илиева.  „Чувала съм пациент да казва: „Виж, какво ми направи твоята колежка. Аз обаче отговарям: „А сигурни ли сте, че ми е колежка?”.

Според медсестрата са много 400 болници в страната и затова няма кой да работи в тях. Заради това ще започнат да закриват държавни клиники и на места това е факт. Едно от затворените лечебни заведения е Белодробната болница в София.

 „От 2019 г. протестираме за по-високи заплати, по-добри условия на труд, за медицински стандарти, професията ни да бъде защитена. От всички наши искания обаче бяха чути само тези за заплатите. Но не навсякъде колегите получават достойно възнаграждение. Повечето вземат около 1300 лв. на месец”, обясни медсестрата синдикалист.