Синя София иска пл. "Св. Ал. Невски" да стане "Св. Иван Рилски"

Най-представителното място трябва да носи името на най-големия ни светец, аргументират се десните

Топ
15:46 - 26 Септември 2024
1529
Синя София иска пл. "Св. Ал. Невски" да стане "Св. Иван Рилски"

"Синя София" внесоха доклад, с който се предлага площад "Св. Александър Невски" да бъде преименуван на "Св. Иван Рилски", предаде БТА, позовавайки се на Столичния общински съвет.

Докладът е внесен от общинските съветници Вили Лилков, Иван Сотиров и Ивайло Йонков.

В него се посочва, че площадът е най-представителното публично пространство на столицата на България, което обединява емблематични за града ни православни храмове, държавни и културни институции и мемориали и затова предлагат да бъде преименуван на пл. "Св. Иван Рилки", понеже той е най-почитаният български светец.

От "Синя София" обясняват, че дейността на Александър Невски не е свързана с България и София, който като победител в битките при река Нева и на Чудското езеро срещу католическите военни части на шведите и тевтонците, олицетворява руската идентичност, като борба на източното християнство срещу влиянието на западното християнство. Канонизиран е за светец от Руската православна църква през 1547 г., се посочва в доклада.

Общинските съветници подчертават и че на площада няма адреси и няма да се наложи промяна на адресни регистрации. Направена и е проверка в системата СОФКАР на ГИС (Географска информационна система) - София, като е установено, че няма площад с това име.