Скалните църкви край Русе станаха на 800 години

Култура
10:15 - 18 Януари 2021
2065
Скалните църкви край Русе станаха на 800 години

С утринно богослужение и архиерейска Света литургия, водена от Русенския митрополит Наум, Русе отбелязва днес 800 години Ивановски скални църкви. Литургията е за Свети Йоаким I, основал скалния манастир „Св.Архангел Михаил“, и е част от събитията, посветени на годишнината.

Манастирът, който обединява няколко комплекса от скални помещения, е основан през 20-те години на XIII век в долината на река Русенски Лом. Тогава Йоаким, който по-късно става и български патриарх на Второто българско царство, е монах. Дарители на скалните църкви в Иваново са царете Йоан Асен ІІ, Йоан Александър и други представители на царския двор, на които са запазени ктиторски портрети.

В шест негови храма са запазени стенописи, разкриващи характерните черти на българското изкуство през ХІІІ и ХІV век. По време на Второто българско царство манастирът се утвърждава като водещ духовен и книжовен център, с дейността на който се свързва т. нар. „Висарионов патерик”. По стените на манастирските помещения се разчитат графити и надписи с важни исторически сведения. Световна известност имат и стенописите в църквата „Св. Богородица”, които се нареждат сред най-представителните образци на Палеологовото изкуство на Балканите. Техните художествени качества са причина за включването им от ЮНЕСКО в списъка на световното културно наследство.

През ХІV в. манастирът става средище на исихазма. От 1978 г. е обявен за Национален археологически резерват, а днес Ивановските скални църкви са най-посещаваният обект на Историческия музей в Русе.

До края на годината са планирани още множество събития, посветени на Ивановските скални църкви. Сред тях са отслужването на литургии, провеждането на международна научна конференция с пленарни заседания във Велико Търново, пътуваща изложба, продукция на кратък документален филм за живота на св. Патриарх Йоаким  I, издаване на пълната история на Ивановския скален манастир, валидизиране на серия от пощенски марки, посветени на годишнината и др.

Проучват се възможностите и за провеждане на мероприятия в Атон, Европейския парламент и Генералния щаб на ЮНЕСКО в Париж.

Председател на организационния комитет е директорът на Регионалния исторически музей в Русе проф. Николай Ненов, а членове са представители на Областна администрация Русе, Общините Иваново и Русе, Русенската Света митрополия, Русенски университет „Ангел Кънчев“, Националната комисия за ЮНЕСКО, на Инициативния комитет, както и представители на медии.