СКАНДАЛ: Темида пожали министър на НДСВ, убил двама на пътя

Общество
13:54 - 02 Юни 2020 (обновена)
3563
СКАНДАЛ: Темида пожали министър на НДСВ, убил двама на пътя

Темида отново се показа напълно сляпа - пожали бившия зам.-министър на финансите в правителството на Симеон Сакскобургготски - Красимир Катев. Екс министърът окончателно е признат за виновен по делото за катастрофа от преди 8 години, в която загинаха двама млади мъже, но присъдата е условна. Процесът е приключил на 22 май, когато Върховният касационен съд (ВКС) намалил присъдата на Катев от ефективна (3 години и 6 месеца затвор при първоначален общ режим) на условна, се посочва в съобщение на Апелативната прокуратура - Варна.

Окончателното решение за условно наказание от 3 години лишаване от свобода с 5-годишен изпитателен срок. ВКС остави в сила останалата част от решението на второинстанционния Апелативен съд във Варна, а именно Катев е лишен от право да управлява моторно превозно средство за срок от 6 години.

„В тежест на признатия за виновен за тежката катастрофа, отнела живота на двама млади мъже, и причинила средна телесна повреда на тъщата на заместник-министъра, са направените по делото разноски над 10 000 лева по време на двете разглеждания на делото в Добричкия окръжен съд, в Апелативния съд във Варна и във Върховния касационен съд", се казва в съобщението на прокуратурата.

Катев бе подсъдим за причиняване на смърт по непредпазливост в катастрофа от 22 август 2012 г. край Балчик. Според обвинението той е нарушил правилата за движение, като с висока скорост навлязъл с колата си в насрещната лента и последвал почти челен удар с движещ се в нея автомобил. В резултат е починал неправоспособния водач на автомобила, а по-късно и неговият спътник, като от прокуратурата посочват, че и двамата са били без предпазни колани.

Първоначално окръжният съд в Добрич оправда Катев. След това апелативният съд във Варна върна делото и тогава процесът завърши с осъдителна присъда. При повторното разглеждане и след обсъждането на нови експертизи Апелативният съд във Варна намали наказанието от четири на три години и половина затвор, след като веднъж ВКС върна делото за ново разглеждане на втора инстанция.