Скандал в Lupa.bg: Гешев взе на работа уволнен за насилие полицейски шеф

У нас
14:17 - 16 Август 2021
10642
Скандал в Lupa.bg: Гешев взе на работа уволнен за насилие полицейски шеф

Бившият началник в отдел “Специализирани полицейски сили” в СДВР Андон Андонов, който бе уволнен заради насилието под колоните на МС, е назначен при главния прокурор Иван Гешев в Бюрото за защита на свидетели, научи Lupa.bg  от свои източници. Това е станало в края на третия мандат на третото правителството на Борисов.   

Според запознати, Андонов е бил преместен, за да спаси кожата си. За "награда" му е поверен сектор Задържане, в който има голям опит.

Негови колеги твърдят, че кариерата му светкавично се е развила, незнайно защо "Пред 2018 г. той беше само инспектор, а на следващата година го направиха главен инспектор. Никога не е бил старши инспектор, както е редът", обясниха те. 

След гаврата с протестиращи Андон Андонов получи забрана да бъде повишаван в длъжност за срок от 2 години. Той обаче обжалва наказанието пред Административен съд - София-град.

Именно той е насърчавал младши инспектор Дани Д. да действа с твърда ръка спрямо протестиращите, за което Lupa.bg първа писа. 

"Дани Д. е нарушила Закона на МВР с агресията си спрямо бунтарите. Тя е трябвало да окаже съдействие на момичето, с което колегите й са се гаврили под колоните на МС. На обществени мероприятия, каквито са протестите, има право да извършва обиски само на жени, не и на мъже. Такъв е законът. Именно за това на границата и летищата например има смесени отряди. Жените полицаи задържат лица от техния пол, а колегите им - от мъжки", обясни експертът по национална сигурност Иво Атанасов. 

Заради публикуваните кадри с полицейско насилие от втория ден на протеста през миналото лято шефката на парламента Ива Митева свиква извънредно заседание на НС във вторник от 10.00 часа.

Ще бъде изслушан вътрешният министър Бойко Рашков за предприетите действия за установяване на лицата, превишили правомощията си, наложените наказания и взетите мерки за недопускане на подобни прояви.