Скандал в Lupa.bg: Сърбия финансира антибългарската кампания в Скопие?

Политика
15:02 - 10 Март 2021
17609
Скандал в Lupa.bg: Сърбия финансира антибългарската кампания в Скопие?

Някой провокатор се е заел да прави мой фалшив профил и от него да изпраща покани за приятелство. Поканите обаче се изпращат само на хора, които се определят като българи в Северна Македония или са активисти на патриотични сдружения в България. За това сигнализира пред Lupa.bg демографът от БАН доц. д-р Спас Ташев, който е и председател на сдружението в обществена полза „Българска национална платформа“.

"От няколко седмици хора в Северна Македония се оплакват, че са обект на атака от тролове. Те получават заплахи, че ще бъдат убити, снимки с пистолети, ругатни и свързват всичко това с кампанията за преброяването на населението", допълни експертът.

"До скоро едни и същи тролове ползваха по няколко профила, за да създават впечатление за масовост на антибългарските настроения. От скоро обаче прави впечатление, че един и същи профил вече се ползва от няколко различни човека, което личи от разликата в стила на изразяване - веднъж се използват много сърбизми, друг път се говори на чист битолски диалект. Това значи, че е налична фабрика за тролове, в която в резултат на мобилизацията се работи на смени", обясни експертът.

"Освен тази пропаганда на македонистки тролове, вероятно базирани в РС Македония, във фейсбук има и профили на лица, които се представят за хора от България, пишат на книжовен български, но в същото време лансират тези, които не съвпадат с българската държавна позиция. Проверявал съм някои от тях - те са абсолютно кухи, наскоро създадени, няма лична информация. Това показва, че Скопие работи и с хора, които използват книжовния български език за пропагандиране на своите идеи сред българските граждани. С известна алегория може да се каже, че са навлезли в българското виртуално пространство“, посочи експертът.

По думите му е възможно зад всичко това да стои Сърбия. "Не смятам, че Северна Македония има финансова възможност да финансира подобно нещо. Може би седалището е в Скопие, но средствата идват от Белград. На Сърбия е ясно, че са загубили Македония. Македонци и сърби вече нямат практическа етнографска граница, защото между тях се е вклинил албанският елемент. Но за Сърбия е важно да има слаба България и затова създава тези проблеми“, смята доц. Ташев.

Според мнението на експерта, натискът във връзка с преброяването е тотален. "В РС Македония броят на преселниците от Босилеград и техните потомци е около 20 000. В Титова Югославия, а и днес в Сърбия, жителите на този град, който е част от Западните покрайнини, са регистрирани като българи, като такива се и чувстват. Самият факт обаче, че те въпреки официално документирания български произход не смеят да се запишат като българи, показва, че ние имаме огромен проблем със страха на тези хора. Някои казват, че в Македония след 1944 г. имало обективни условия да се сформира македонско самосъзнание. Но хората от Босилеград и те ли са били подложени на тези "обективни условия", за да се страхуват да се нарекат българи?! Очевидно става въпрос за политически натиск и ние не можем да си затваряме повече очите за това", категоричен е доц. Ташев.

"Ако това се прави, означава, че има огромни интереси в нашия регион. Не можем да стоим със скръстени ръце и противниците на българския народ да ни водят с няколко крачки, а ние все да запушваме пробойните, които са резултат на нашата недалновидност", каза още доц. д-р Ташев.