Скандал в Lupa.bg: Търновският владика Григорий иска 20 лева за снимка в храма

Нещо за четене
14:30 - 25 Юни 2019
11079
Скандал в Lupa.bg: Търновският владика Григорий иска 20 лева за снимка в храма

20 лева такса за снимки в историческата митрополитска катедрала на Велико Търново „Рождество Богородично” е наложил местният владика Григорий, научи Lupa.bg. В самия храм има само табелка, от която се подразбира, че снимането с фотоапарат е забранено – тъй като той е зачертан с две червени пресечни линии. Никъде обаче не е указано, че за снимки в църквата се иска такава колосална такса.

Дори в най-голямата православна църква на Балканите и в България – „Свети Александър Невски” искат два пъти по-малко – т.е. 10 лева за фотографиране.

Ако случайно във великотърновската катедрала не видиш зачертания фотоапарат и извадиш мобилен телефон да снимаш красивите стенописи служители на храма веднага ще дотърчат и ще ви кажат, че снимането е забранено. „Ако владиката разбере, че сме разрешили да се снима ще ни уволни. 20 лева е таксата, може да платите отсреща в митрополията”, обясняват те.

Снимането на великотърновската катедрала е разрешено само отвън


Я ви дадат касова бележка за направения от вас разход за снимки, я не, цъкат с език местните. Чужденците също недоумяват защо така грубо се отнасят към тях и им крещят, ако случайно снимат с мобилния телефон, вместо да напишат на една табелка на английски език какви са условията за снимане.

Великотърновската митрополия се намира срещу катедралния храм


Из болярския град се носят упорити слухове, че Великотърновският владика е доста на „ти” с търговските дела, даже повече, отколкото с Божиите. Преди време дядо Григорий се похвали, че поверената му епархия развива мащабна социална дейност. В същото време търновци се питат каква е тази социална активност на митрополията, която никой в града не вижда. Точно тогава гръмна и скандалът, че Григорий е купил имоти за епархията на стойност над 200 000 лева.

Търновският владика се прочу и с факта, че не плаща заплати на местните свещеници и им плаща заплатата със свещи.


Всъщност великотърновската катедрала, посветена на Рождеството на Пресвета Богородица, не е единствената църква в България, в която ви искат пари, за да я увековечите за спомен отвътре.


Такса за фотографиране има и в Троянския манастир, и в Бачковския, и в други митрополитски храмове у нас. В Роженската Света обител пък направо ще ви изгонят, ако извадите фотоапарат или телефон.

Проверка на Lupa.bg установи, че в православните храмове в Гърция, Сърбия, Македония, Румъния снимането в църквите е разрешено и никой няма да ви иска пари за това. Единствено там има табелки, на които е указано фотографирането да е без светкавици, за да не се увредят стенописите.

Във всички католически и протестантски църкви в Европа също няма проблем да снимате вътре, стига да не смущавате по някакъв начин молещите се в този момент хора.

Вместо да показваме с охота на чужденците историческите си храмове и да им позволяваме да снимат, ние ги пъдим, коментираха пред Lupa.bg запознати с казуса. Все пак навсякъде в храмовете у нас има кутии за дарения и там се събират немалко пари, въпросът е за какво се използват средствата или потъват в нечий дълбок джоб на мъж в расо, добавят те.

Митрополитският храм във Велико Търново е един от най-старите у нас, пропит с много история. Днешната църква е построена върху основите на старата, която е напълно разрушена по време на катастрофалното земетресение преди 100 години. Старата църква е построена от майстор Кольо Фичето в периода 1842 г. –1844 г. По време на земетресението на 1 април 1913 г. църквата е съборена до основи. Остава само камбанарията, макар и силно повредена. Фасадата и е възстановена по чертежите и макета, изработен от Леон Филипов преди земетресението.

Иконата на Света Богородица и Исус до входа на църквата "Рождество Богородично"


През същата година край руините е издигнат временен параклис за нуждите на енорията и е взето решение повредената камбанария да бъде съборена. Основният камък на новата катедрала е положен през 1924 г., а през 1934 сградата е завършена и осветена. Настоящата съборна катедрална църква е строена от майстора строител дядо Грозю през 1933 г. – 1934 г. От стенописите представляват интерес тези с исторически сцени – покръстване на българския народ, изпращането на св. патриарх Евтимий на заточение и Търновската книжовна школа на Теодосий Търновски, както и с образите на светиите братя Кирил и Методий и техните ученици Климент, Наум, Сава, Горазд, Ангеларий.


Макар не в съвременния, а в стария храм, полагат клетва българските князе Александър Батенберг и Фердинанд I. Храмът е посещаван от народните представители от Учредителното (1879) и великите народни събрания в Търново. В катедралния храм са погребани 3 митрополити, които са останали в историята на града и като видни общественици.

Може би Светият Синод трябва да обсъди на специално заседание дали е редно да се искат пари от миряните и от туристите, които искат да снимат храмовете отвътре за спомен. И нека владиците не престъпват Божията воля и не се превръщат в търговци, защото още преди две хилядолетия Исус Христос изгони търговците от храма.

Снимките на храма са на Lupa.bg