СКАНДАЛНО! Фандъкова дава на Дани Боримиров още 15 дка да си строи спортна база

Футбол
20:09 - 25 Май 2022
5391
СКАНДАЛНО! Фандъкова дава на Дани Боримиров още 15 дка да си строи спортна база

Общински терен от 14,6 дка да бъде предоставен на "Спортен клуб Витоша спорт 2015" - представляван от иконата на Левски Даниел Боримиров, за изграждане на спортна база, предлага кметът Йорданка Фандъкова. Решението трябва да бъде гласувано на сесията на Столичния общински съвет утре.

Това е и първото предложение по изменената Наредба за управление и разпореждане с общински спортни обекти и като бъде одобрено ще бъде първият спортен обект чрез публично-частно партньорство. С текстове в нея, приети през юли миналата година бяха разширени възможностите за изграждане на такъв тип обекти в София и даването на общински терени за срок до 30 години. Инициатор на тези изменения в наредбата бе председателят на СОС Георги Георгиев от ГЕРБ, който тогава ръководеше финансовата комисия на съвета.

Проектът за спортна зала, която ще строи Боримиров, визуализация.

По новата схема общината дава право на строеж и ползване за 25 години на празен терен с площ 14,69 дка в жк. "Люлин 6" на сдружение "Спортен клуб Витоша спорт 2015", представлявана от бившия футболист Боримиров. В момента той е и член на Управителния съвет на ФК "Левски".

Теренът се намира в празното пространство между хипермаркет на търговска верига и частна поликлиника на бул. "Джавахарлал Неру" и там в момента има паркинги. В последните години на социализма на това място е било планирано изграждане на спортна зала и затова сега, освен игрища, ще може да се строи и покрита зала. 

Срещу това общината ще получи 269 хил. лева, а бившият футболист на Левски ще изгради спортен комплекс с футболни игрища. Съоръженията ще могат да се ползват срещу заплащане, но Фандъкова иска те да могат да се ползват и безплатно от гражданите в определени часове в рамките на 16 часа седмично. Това изискване беше залегнало в условията на конкурса за терена в "Люлин", проведен през декември. На него се явява единствено "Спортен клуб Витоша спорт 2015" и го печели.

Теренът е между хипермаркет на търговска верига и частна поликлиника на бул. "Джавахарлал Неру" в "Люлин 6".

За изграждане на подобен спортен обект, но в кв. "Бояна", миналата година Боримиров получи разрешение от Фандъкова да ползва кварталния стадион, пак за 25 години. Тогава жители на Бояна организираха протести срещу застрояването на стадиона и общината се принуди да прекрати договора за публично-частно партньорство.