Скъсват от критики правителството в Лондон

Жертвите на Covid-19 растат и вече са над 18 000

Новини
21:54 - 22 Април 2020
5488
Скъсват от критики правителството в Лондон

Броят на жертвите на коронавируса в Обединеното кралство вече е 18 100 след като за последното денонощие бяха регистрирани нови 759 смъртни случая. Особено тревожно е положението в домовете за социални грижи, където за последните 5 дни броят на починалите се е удвоили, а тези данни не влизат в гореспоменатата статистика, предаде БНР.

Британското правителството е подложено на жестоки критики по всички линии на действията му в кризата.

Вече има голям скандал около това, че правителството е взело „политическо решение“ да не участва в европейската схемата за закупване на защитно оборудване и респиратори в борбата срещу коронавируса.

Министрите отрекоха да се поддали на „антиевропейски чувства“ след излизането на страната от ЕС на 31 януари, пренебрегвайки по-важния въпрос за здравето на хората. Те продължават да твърдят, че поради „комуникационно объркване“ не са били информирани навреме за схемата.

Но днес говорител на Европейската комисия реши отново да внесе яснота, като подчерта, че британските представители са били запознати с плановете на ЕС през февруари и март и са имали възможност да поръчат огромни доставки респиратори, лабораторно и персонално защитно оборудване, от каквито пратки сега има големи нужди.

Недоумение буди и факта, че британски фирми изнасят защитно оборудване в чужбина, а в страната има остър недостиг на такова.

На днешната полувиртуалната сесия на парламента за първи път от началото на пандемията имаше въпроси към премиера. В отсъствието на Борис Джонсън, външният министър Доминик Рааб беше този, който отговаряше и трябваше да се брани от новия лидер на Лейбъристката партия Киър Стармър, който обобщи случващото по следния начин:

„Закъсняхме с карантината, закъсняхме с тестването, закъсняхме с осигуряването на защитно оборудване, сега закъсняваме да приемем оферти от британските компании, които могат да изработят такова оборудване“.

Ето и отговора на Доминик Рааб:

„Не приемам обвиненията, че сме се забавили. Ние се ръководим от съвета на учените за всяка стъпка и ако Стармър знае по-добре от тях какво да се прави, това си е негово мнение. Но това не е начина, по който ние работим“.

Изглежда правителството сякаш все повече затъва в следваната политика да отрича всичко негативно и да убеждава колко много работа е свършило. И постоянно настоява, че до края на април ще се правят по 100 000 теста дневни – нещо, в което изглежда вече никоя не вярва, защото няма сведения в момента да се правят повече от 18 000 дневно.

А хора продължават да умират, като особено тревожно е състоянието в домовете за социални грижи. До 10 април бяха отчетени 1043 жертви, а данните за 15 април вече са над 2000. Отчетено е също, че от коронавируса са починали 69 медици.