Слабаков ще бори джендърите в Брюксел? ТЕ ще го смачкат!

Битката с политкоректността е обречена

Коментар
09:26 - 24 Април 2019
3491
Слабаков ще бори джендърите в Брюксел? ТЕ ще го смачкат!

Пред Lupa.bg кандидат-депутатът от ВМРО Андрей Слабаков обяснява основния си приоритет в Европарламента, към който се е запътил — борбата с джендър културата и гей парадите. Разбира се, режисьорът не пропуска задължителната за такива случаи декларация: “Аз нямам нищо против гейовете и дори имам десетки приятели хомосексуалисти.”

Слабаков вече е имал вземане-даване с гей общността в България и заради изказването му, в което определи хомосексуалността като по-опасна от цигарите, Комисията за защита от дискриминация отсъди, че е използвал език на омразата и дискриминира гейовете.

Да си представим за момент, че на предстоящите избори за Европейски парламент ВМРО се представи блестящо и изпрати цели четирима депутати в Брюксел, което автоматично допълва автобиографията на режисьора Слабаков с позицията “работно място: Европейски парламент” (въпреки че е съмнително там да се вреди дори и баш войводата Ангел Джамбазки).

Косата на току-що заклелия се евродепутат Андрей Слабаков ще започне да побелява още по-осезаемо в момента, в който му бутнат в ръцете “Наръчник за използване на неутрален по пол език в комуникациите, законодателството на ЕС и тълкуването”. “Полово неутралният език е повече от въпрос на политическа коректност”, пише в ръководството. “Езикът силно отразява и влияе на нагласите, поведението и възприятията”. Европейският парламент призовава да се сложи край на думите с корен “man” (мъж — б.а., от англ.) и да се заменят с полово неутрални аналози. ЕП се опитва да премахне употребата на думи като “mankind” (човечество) and “manpower” (персонал) и да ги замени с по-неутрални по отношение на пола понятия като “humanity” and “staff”.

А само преди дни режисьорът и кандидат-депутат заяви пред една от националните телевизии, че му е писнало от политкоректност.

Според документа, от който ръцете на Слабаков ще започнат да треперят като при остра фаза на Паркинсон, вместо „statesmen“ (държавници) е по-правилно да се употребява “political leaders” (политическите лидери), а предметите трябва да се наричат “artificial” (изкуствен) или “synthetic” (синтетичен), а не “man-made” (изкуствен).

Ръководството на ЕП обяснява, че препоръките му не са „обвързващи правила“. Секретариатът на парламента описва целта на ръководството като насърчаване на несексистки, приобщаващ и справедлив език и „цели да избегне фрази, които биха могли да се разглеждат като предразсъдъци, дискриминация, унизителни забележки или предполагащи, че определен пол или социален пол представлява нормата“.

Тук вече депутатът Слабаков ще започне нервно да скубе брадата си.

“Социален пол” е българският еквивалент на широко популярната и у нас вече дума джендър. Според откровенията на режисьора —  борбата с джендърите ще е основното му занимание по време на престоя му в Брюксел. (Може би е уместно да припомним и на кандидатите за евродепутати, че повечето от пленарните заседания на Европарламента се провеждат в Страсбург.)

Сборникът с препоръките за използване на неутрален по пол език далече не е единственото, нито най-сериозното предизвикателство пред току-що прекрачилия прага на Европарламента депутат.

Първото занимание на депутатите във всеки новоизбран парламент е да приемат правилник за дейността си. В член 11 от правилника на сега действащия парламент са описани нормите на поведение на членовете на ЕП, а няма никакво основание да се предполага, че подобни текстове ще липсват и в правилника за дейността на Европарламента, който ще избираме след месец.

И така, според въпросния текст “членовете на ЕП не нарушават нормалното протичане на парламентарната работа, въздържат се от неуместно поведение, не излагат на показ плакати или надписи и не използват обидни думи” (клеветнически език, изказвания, подбуждащи към омраза, и подбуждане по-специално към всяка форма на дискриминация). Ако евродепутатът Слабаков реши да “шокира” колегите си с фланелка или плакат с надпис “Долу джендърите”, то реакцията ще бъде мигновена. Първото провинение се удостоява със забележка от преседателя на ЕП, при повторно деяние провинението се отразява в протокола от заседанието, а продължаващото неуместно поведение води до принудително отстраняване на провинилия се от парламентарното заседание, като за целта, ако е необходимо, се прибягва до услугите на парламентарната служба за охрана. Всяко налагане на санкция се отразява и на видно място в сайта на ЕП и остава там до края на парламентарния мандат.

Санкциите варират от порицание, през лишаване от право на надбавка за дневни разходи за срок от 2 до 30 дни, временно отстраняване от участие във всички или в част от дейностите на Парламента за срок от 2 до 30 последователни дни та до забрана за съответния член на ЕП да представлява Парламента в междупарламентарна делегация, на междупарламентарна конференция или на какъвто и да било междуинституционален форум, за срок с продължителност до една година. Повторните нарушения водят до удвояване на санкциите.

В едно от последните си заседания настоящият ЕП прие резолюция, осъждаща зверските наказания за хомосексуални лица, предвидени в новия Наказателен кодекс на Бруней. Българските медии, разбира се, пропуснаха тази новина. Интересно каква позиция би заел в такъв случай кандидат-депутатът Слабаков.

Но това съвсем не е най-лошото, което може да очаква българския борец срещу джендърите.

Западните медии са особено чувствителни към всякакви нарушения по отношение на дискриминация и език на омраза и в последните години немалко известни личности изпитаха гнева им на собствен гръб.

Само преди месеци тенис легендата Мартина Навратилова беше унищожена от критики заради изказването си, че би било нечестно да мери сили на корта със състезател трансджендър. Думите й дойдоха след все по-ожесточеното настояване да се приобщават транс мъже и транс жени в професионалния спорт. След дни на неспирен тормоз звездата на женския тенис и по стечение на обстоятелства една от най-известните лесбийки в историята на професионалния спорт беше принудена да се извинява заради това, че си е позволила да изкаже позиция, която не се харесва на едно определено малцинство. Навратилова дори беше извадена набързо от борда на организация, бореща се именно за приобщаване на ЛГБТ атлетите в професионалния спорт.

Подобен гняв изпитаха по-късно и други известни спортисти и популярни лица.

Злополучните дискусии покрай ратифицирането на Истанбулската конвенция в страната ни наложиха термина “джендър” като обобщаващо понятие за всички лица със сексуалност, различна от считаната за традиционна. 

Реалността е доста по-различна. Трансджендър и гей съвсем не е едно и също. Транс хората се раждат с биологичен пол, различен от нагласите им, и обикновено с физически характеристики, несъвместими с общоприетите критерии за двата биологични пола. Това обикновено е съпроводено със сериозни психически и физически страдания, особено през пубертета. Лицата, които могат да си го позволят, се подлагат на хормонална терапия, за да придобият в по-голяма степен физическите характеристики на пола, който са припознали като техен (и на това казваме социален пол). В последващ етап следва операция (една или поредица от интервенции) за смяна на пола. Винаги, когато видите снимка на съблечено до кръста тяло на индивид, приличащ на мъж, но с издайнически белези от премахване на гърдите (уви, белегът остава за цял живот), трябва да знаете, че този индивид се е родил с физически белези на жена. В масовия случай от кръста надолу си остава жена. Но нека опита кандидат-депутатът Слабаков да каже, че транс мъжете не са мъже… Сбогом, спокоен живот! И това още преди да са се намесили безбройните правозащитни организации.

Според статистики в САЩ 0,43% от хората са трансджендъри. Най-вероятно същият е процентът и по целия свят. Но пък тази малка група индивид вдигат шум като че да са стократно повече. И стават все по-настоятелни в изявяване на все по-нахалните си и абсурдни претенции. 

Те предпочитат да се наричат помежду си с местоимението “ТЕ”. “Той” или “тя” са силно обидни. Но това не е достатъчно, ТЕ вече настояват и околните да използват това местоимение, когато се обръщат към тях (впрочем в различни държави вече са специално измислени дузини полово неутрални местоимения). Объркването на пола вече се счита за престъпление и по света има заведени редица дела от такова естество.

Освен това ТЕ настояват да ползват тоалетните и съблекалните във фитнеса съгласно пола, в който се припознават, а не с който са се родили. Голям скандал предизвика категоричното становище на една от най-големите фитнес вериги във Великобритания хората да се преобличат в помещенията според биологичния им пол, а не според пола, с който се идентифицират. Седмици наред спортната компания беше яростно атакувана и даже имаше призиви за бойкотиране на фитнес залите.

Трансджендърите пропълзяха дори в женската библия “Вог” — в последния брой на списанието има цели фотосесии с транс модели. Все по-масови стават комплектите за гримиране за момчета. Тази седмица актрисата Чарлийз Терон потвърди, че отглежда 7-годишния си син Джаксън като момиче.

А горкият Слабаков си мислеше, че гейовете и гей парадите са му проблем…