Слава Янакиева: Защо БТА дава платформа на путлеристка пропаганда?

Повод е пресконференцията на 26 август на тема „Блокада против агресията срещу Църквата: Защита на православието“

Медии
15:52 - 30 Август 2024
1889
Слава Янакиева: Защо БТА дава платформа на путлеристка пропаганда?

"Редно е БТА и лично Кирил Вълчев да дадат обяснение, защо агенцията предоставя на една руска и на една руско-сръбска организация подиум за ретранслация на политически послания с открито путинистки характер".
 
По повод пресконференцията в БТА на 26 август на тема „Блокада против агресията срещу Църквата: Защита на православието“ - два публицистични коментара на културолога д-р Слава Янакиева, публикувани от Християнство.бг:

Редно е БТА и лично Кирил Вълчев да дадат обяснение, защо агенцията предоставя на една руска и на една руско-сръбска организация подиум за ретранслация на политически послания с открито путинистки характер. „Пресконференцията“ (слагам кавички, защото по същество това е конференция – доколкото се състои от доклади на участниците и не оставя никакво време за въпроси на журналисти, какъвто е смисълът на всяка пресконференция) е обявена като организирана от: „Международния форум на православните жени“ и „Център за геостратегически изследвания“.

Първата организация (всъщност подобна организация няма, няма и сайт) е събитие, което се организира регулярно от Московската патриаршия.

Втората организация е сръбска и, доколкото може да се съди по нейния сайт, се занимава с пропутинистка пропаганда в международен мащаб. Как така руска и сръбска организация биват допуснати до пресконференция по повод новоприетия от правителството на Украйна закон за религиозните организации в зала на БТА? Това че има български участници – с нищо не променя абсурдността на събитието. А впрочем българските участници са:

Свещеник от Ловчанска епархия, о. Михаил, адв. Румяна Ченалова – не се нуждае от представяне, Валентин Кардамски – журналист и чест гост на канала на Карбовски и лицето Василианна Мерхеб, което със синодално решение не беше допуснато до избора на български патриарх, а при избора на епископ Арсений за Сливенски митрополит украси новините със своите крясъци и заплахи пред Синодалната палата.

Г-н Вълчев, всеки ли може да използва Българската телеграфна агенция като платформа за пропаганда?

---

За онези, които не са наясно какво се случва в църковния живот на военна Украйна, ще напиша няколко общи думи. Не защото очаквам да има жив интерес по тази вътрешноцърковна тема, а защото тя се употребява от руската путинистка пропаганда и това се прави на наша територия и чрез наши авторитетни институции като БТА.

Църквата в Украйна е разделена. Тя е разделена много отдавна, защото в рамките на СССР беше част от Руската православна църква и с отделянето на Украйна като независима държава тя продължи да бъде руска – поради сложните механизми на църковното право, което регламентира начините на отделяне на територия и формирането на самостоятелна (автокефална) поместна църква.

Отделянето на поместна църква става чрез документ за отделяне „томос“. Томосът може да бъде даден от църквата-майка или от Константинополската катедра, която има специален статут. Киевската архиепископия има за църква-майка Константинополската катедра. Навремето, през ХVІІ в. тя е била буквално изнудена от вече набиращата сила Москва да даде разрешение (грамма екдосеос) с което се упълномощава московският патриарх временно да ръкополага Киевски митрополит. Но Киевският митрополит си остава под константинополска юрисдикция. Факт умишлено забравен и отричан от Москва впоследствие. Този документ наскоро беше оттеглен от Вселенската патриаршия и беше даден нов – вече томос, който да даде самостоятелност на Православната църква в Украйна (ПЦУ). Новото-старо формирование включи различни отделили се от руската опека църковни групи, но една голяма част от украинските православни останаха под руска юрисдикция. Това е така наречената УПЦ-МП — Украинска православна църква – Московска патриаршия.

Въпросната УПЦ-МП се отказа от пояснението „МП“ (Московска патриаршия) след началото на руската инвазия в Украйна. Обяви, че няма да споменава като свой предстоятел Кирил Гундяев, но не извърши никакви по-значими стъпки по отделянето си от Руската православна църква. А също така не признава томоса на Константинопол и не иска обединение с ПЦУ.

В тази уж руска, уж неруска УПЦ има всякакви по своя светоглед и политическа ориентация хора – има отдадени украински патриоти, има съвестни свещеници, има обичайни наивници, подвластни на руска пропаганда, има и епископи, които вършат откровена руска подривна дейност. Включително насочване на руски ракети. Тези последните са задържани и срещу тях текат дела.

Последното нещо, което й трябва на изтерзаната Украйна е да има и вътрешноцърковно напрежение. По тази причина за обединението на УПЦ и ПЦУ се работи усилено. От една страна Вселенският патриарх Вартоломей извърши безброй совалки за помирение (особено наскоро), а държавата от своя страна реши да прекрати законово използването на църковните структури на УПЦ като фронторганизации за руска пропаганда със закон, който забранява религиозни организации с център извън страната.

Русия в момента активно използва своите подразделения по света за политическа, разузнавателна и подривна работа. Появиха се доста публикации по тази тема. ЦРУ излезе с официално предупреждение за бдителност поради засечени подобни дейности на територията на САЩ (руски свещеници с подробни досиета на свои енориаши, приготвени за изнудване и т. н.). Съвсем наскоро в Чехия беше уличен в политическа пропаганда руски свещеник. От България миналата година бяха изгонени двама свещеници-шпиони от подворието на РПЦ.

Та понеже напоследък имаше някои особено успешни стъпки за обединението на УПЦ и ПЦУ в Украйна – руската пропаганда е активизирана и действа по всички възможни начини. Дали ще е чрез изявления на църковни авторитети или чрез публични изяви от името на различни организации – целта е една: да се препятства обединението.

Затова намирам „пресконференцията“ на двете съмнителни руско-сръбски организации с българско участие, на която беше дадена платформа от БТА за недопустима.