След поредния авиоинцидент: МО проверява дали във ВВС се дават подходящи задачи

Възможно да се стигне до кадрови промени, предупреди министърът на отбраната Атанас Запрянов

Политика
20:57 - 15 Октомври 2024
5818
След поредния авиоинцидент: МО проверява дали във ВВС се дават подходящи задачи

Министерството на отбраната е започнало по-комплексна проверка, която да провери организацията по подготовка на летците, както и взимането на мерки за безопасност във ВВС. Това съобщи министърът на отбраната Атанас Запрянов в предаването „Лице в лице“.

Ще се провери дали спрямо летателните часове се дават подходящи задачи. Причината за проверката, която се очаква да приключи до края на месеца, са няколкото инцидента през последните години.

Запрянов иска да разбере как работят командирите, как се работи с пилотите, как се вменяват инструкциите и правилата за безопасност. Заяви, че е възможно да се стигне до кадрови промени.

По-рано днес от Министерството съобщиха, че проверка е показала, че поемането на прекалено голям риск от пилотите – подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин, е причината за авиокатастрофата, при която те загинаха. Тя стана при тренировъчен полет в Трета авиационна база „Граф Игнатиево“ на 13 септември.

„Настоявахме данните от черната кутия да бъдат цялостно прочетени, снети, за да бъде въпроизведен целият полет. През цялото време пилотите са управлявали самолета, няма нито един момент, в който да е загубено управлението или да има технически отказ. Затова инспекторите са дефинирали като причина поемането на прекомерен риск. Пилотът е смятал, че ще се справи. Това упражнение е изпълнявано много пъти от пилотите. Подполковник Димитров като курсант е изпълнявал тази фигура от висшия пилотаж няколкостотин пъти“, посочи Запрянов.