Сложиха Борис Джонсън на апарат за дишане

Свят
12:50 - 06 Април 2020
3837
Сложиха Борис Джонсън на апарат за дишане

Британският премиер Борис Джонсън се е влошил през нощта, след като бе приет в болница заради нестихващите симптоми на COVID-19, за който бе доказан като позитивен миналата седмица. Джонсън е бил поставен на кислородна терапия заради все по-ниската сатурация и показатели на кислорода около и под 90%. 

Д-р Рупърт Бийл от Институт "Франсис Крик" разкри, че днес ще вземат кръв от Джонсън, за да се проследи имунният му отговор на инфекцията, както и да се видят маркерите за бъбречните и чернодробните функции, тъй като е известно, че коронавирусът удря и тези органи, освен белия дроб. Според медика Борис Джонсън ще мине и през ЕКГ за проверка на сърцето, както и скенер на белия дроб, за да се види състоянието на всички лобове. А несправяне със симптомите повече от 10 дни е "червена лампа" за всеки пациент. 

Все пак британските медии уточняват, че той е далеч от "тежко състояние" и все още може да изпълнява функциите си, макар и от болничното легло. 

Въпреки това вече се спрягат имената на негови временни заместници, като най-често се говори, че премиерските задължения ще се наложи да поеме финансовият министър Риши Сунак.