Случайност? България дава най-много жертви на пътя от целия ЕС!

Ние и румънците си делим лидерските позиции в тази черна класация

Свят
04:27 - 22 Февруари 2023
2881
Случайност? България дава най-много жертви на пътя от целия ЕС!

Румъния и България дават най-много жертви от войната по пътищата. Според данните на ЕК за 2022 г. в двете държави броят на загиналите при катастрофи е най-голям в целия ЕС.

При средно 46 жертви на 1 млн. души население за България бройката е 78, а в северната ни съседка - 86. Оказва се, че най-безопасни са пътищата в Швеция и Дания, съответно 21 и 26 смъртни случая.

Въпреки това България все пак отчита намаление на жертвите на пътя през последните години. В периода 2017-2019 година спадът е със 17 на сто, а средно за Европейския съюз е с 11%.

Според данните на ЕК през миналата година при инциденти на пътя смъртта си са намерили 20 600 души, което е с 3% повече от 2021г. Това се дължало на факта, че след пандемията пътуванията са се възстановили и трафикът е станал по-интензивен.

От Брюксел все пак подчертават, че много от постигнатото през периода на пандемията, не е изгубено. И дават пример, че в сравнение с 2019 през 2022 г. броят на смъртните случаи е намалял с 10%.

Най-голям спад на загиналите отчитат Литва и Полша, където те са намалели съответно с 30%, след тях се нарежда Дания с 23 на сто.

През последните три години броят на жертвите се увеличава или остава без промяна в Ирландия, Испания, Франция, Италия, Нидерландия и Швеция.

Проучването показва още, че най-често катастрофите със смъртни случаи са ставали извън населените места - 52%.

При инциденти на магистралите само 9% са завършвали с жертви. От статистиката става ясно още, че при катастрофи най-често умират мъже - 78%.

В населените места ситуацията била по-различна - там близо 70% от загиналите са пешеходци, велосипедисти и мотористи. А най-често катастрофи стават с коли и камиони. От ЕК посочват, че е наложително да се подобри защитата на уязвимите участници в движението.

Велосипедистите са единствените, при които няма спад на смъртните случаи.

Предварителните данни от Франция например сочат, че в сравнение през 2022 г. броят на смъртните случаи на колоездачите се е увеличил с 30% в сравнение с тези преди три години.

Еврокомисията подготвяла и скоро щяла да представи пакет от предложения за подобряване на пътната безопасност. Целта е до 2030 г. броят на смъртните случаи на пътя да бъде намален наполовина.