Служебният кабинет блокира газовата връзка с Гърция?

Новият енергиен министър е отменил всички назначения в компанията за интерконектора

Свят
16:12 - 05 Август 2022
4334
Служебният кабинет блокира газовата връзка с Гърция?

Газовата връзка с Гърция, която се очакваше да осигури трасе за евтиния азерски газ и други алтернативни доставки, няма да може да заработи през септември. Дори има риск да не тръгне въобще в следващите месеци, пише "Капитал". 

Причините за това са две:

Отказ да бъдат вписани промените в структурата на управление на "Ай Си Джи Би" - компанията, която оперира интерконектора и чийто акционер е държавата през БЕХ.

Изненадващо решение на служебния енергиен министър Росен Христов въобще да отмени въпросните назначения, които са задължително условие, поставено от регулаторите на България и Гърция, за сертифицирането на газопровода.

Така, макар газовата сигурност и диверсификация да бяха обявени като приоритет от президента Румен Радев, първото действие на назначения от него кабинет се оказва блокирането на газопровода, който би осигурил тази сигурност и диверсификация.

Без газовата връзка връщането на "Газпром" на българския пазар изглежда още по-сигурно. Още повече че това се случва точно когато Гърция обяви, че е разширила терминала за LNG в Ревитуса и договорените от кабинета "Петков" танкери биха могли да бъдат разтоварени там през зимата.

В средата на юли енергийните регулатори на България и Гърция взеха общо решение за сертифицирането на "Ай Си Джи Би" като независим преносен оператор, което е едно от последните изисквания да започне преноса на газ по интерконектора.

За да влезе в сила сертификацията обаче, е поставено условие - да се промени структурата на управление на дружеството от едностепеннa в двустепенна, с надзорен и управителен съвет. Срокът, който КЕВР и РАЕ са поставили в Съвместното решение за сертификация, е 31 юли 2022 г.

Заради това, с решение от 22 юли министърът на енергетиката от кабинета "Петков" Александър Николов е одобрил промените в системата на управление и е одобрен състав на Надзорен съвет. Пак на 22 юли 2022 г. е проведено Общо събрание на "Ай Си Джи Би" (акционери с равно участие са БЕХ и гръцко-италианското дружество IGI Poseidon) и всички необходими промени са приети, включително е избран одобреният Надзорен съвет.

Тъй като новите директори трябва да бъдат одобрени от КЕВР, заявлението за вписването им е подадено в Търговския регистър на 29 юли, пише още медията.