СМЪРТОНОСЕН МЕНЗИС: Тампоните са опасни за вашето здраве!

Превръзките са по-щадящи, въпреки че всеки продукт има своите предимства

Здраве
17:29 - 16 Август 2024
3417
СМЪРТОНОСЕН МЕНЗИС: Тампоните са опасни за вашето здраве!

Едва ли е  възможно да си представим съвременната женска хигиена без продукти като тампони, превръзки и менструални чашки. Безопасни ли са обаче?

Много полезна информация дава д-р Светлана Казакова, акушер-гинеколог в клиники Атлас. Тя разкрива ползите и вредите от всеки един продукт и съветва точно кой е най-добре да използваме.

В тампоните наистина се съдържат арсен, кадмий и олово, макар че количествата са много малки. Тампонът съдържа 120 ng олово на 1 грам, тоест един тампон с тегло 2 g има 240 ng олово. Ще трябва да използвате повече от 15 тампона за един ден, за да достигнете опасно ниво на метала.


Какво казват проучванията?

Изследването, което шокира хората, тества само 60 тампона. Това очевидно не е достатъчно за пълноценно клинично проучване и не може да се вярва сляпо на резултатите от него.

Има и други изследвания, които сравняват нивата на тежки метали в кръвта на жени, които използват тампони и тези, които не го правят. Те не имат значителни разлики в здравето.

Никой не изключва индивидуална реакция на организма. Неправилното използване на тампони може да доведе до разпространението на вредни бактерии. Размножаващите се бактерии Staphylococcus aureus отделят токсини, които провокират куп проблеми.

Основни симптоми:

Висока температура.

Ниско кръвно

Сърбящ обрив.

Повръщане.

диария

Мускулна болка.

Възпаление на вагиналната лигавица.

Зачервяване на срамните устни.

Как да се предпазите, когато използвате тампони?

Ако все още се страхувате, тогава трябва да вземете предвид препоръките на гинеколозите, които се отнасят за всякакви тампони:

Не ги използвайте редовно. Честото използване на тампони увеличава риска от развитие на бактерии.

Те трябва да се сменят на всеки 2 часа.

Да не се използват през нощта.

Измийте ръцете си, преди да поставите тампон.

Кой продукт е най-добре да се използва по време на менструация?

Категорично това са превръзките, въпреки че всеки продукт има своите предимства. Ако използвате един продукт правилно и се чувствате комфортно, секрецията ви няма неприятна миризма, тогава изборът е ваш.