Снежни бури, преспи и транспортен хаос на Балканите

Силният вятър в Румъния изкорени дърво, което падна върху 14-годишно дете и го уби

Балкани
19:43 - 05 Февруари 2023
2883
Снежни бури, преспи и транспортен хаос на Балканите

Тежка е зимната обстановка на Балканския полуостров. В традиционно топлата Атина осъмнаха със сняг, а неочакваните снеговалежи станаха причина за спиране на фериботи. В Сърбия лошото време остави десетки хиляди без ток, а в Румъния заради ураганен вятър е загинало 14-годишно момче.

Оранжев код за опасно време, обилни снеговалежи и ураганен вятър в цялата източна част на Румъния. Лошото време стана причина за затваряне на магистрали. На места видимостта беше под 10 метра, а изнервени шофьори прекараха по 7-8 часа блокирани във виелицата.

Скоростта на вятъра във високопланинските части достигна до 100 км/ч. Стихията изкоренила дърво, което паднало върху преминаващ автомобил. На място загинало 14-годишно момче, което се връщало със семейството си от ски ваканция.

Две последователни лавини затрупаха хижа в ски-курорт на Карпатите. В този момент вътре е имало 57 души, сред които и деца. Като по чудо няма пострадали. Очаква се тази нощ да бъде най-студената за цялата зима в страната с температури от минус10 - минус 15 градуса, а снежната покривка да достигне 2 метра.

Двуметрови преспи и в Сърбия, където заради лютата зима близо 30 хиляди домакинства са без ток. Пътищата на места са труднопроходими.

Рязко застудяване и снеговалежи и в Гърция, където зимата напомни за себе си дори в по-южните части на страната.

Пътната полиция в Атика забрани движението на тежкотоварни камиони, останалите автомобили трябва да се придвижват с вериги. Заради силни ветрове и вълни, високи по няколко метра, движението на корабите от пристанищата Пирея и Рафина временно беше спряно.