Социолози: Интригата на изборите е за второто място и за вота в ляво

Политика
09:09 - 10 Май 2024
3198
Социолози: Интригата на изборите е за второто място и за вота в ляво

Интрига за второто място на предстоящите избори и за вота в ляво. Това прогнозираха социолозите Боряна Димитрова от "Алфа рисърч" и Първан Симеонов от "Галъп" по БНТ. 

"Хората, които са политически ангажирани, няма да се откажат да гласуват и този път. От 2020 г. не сме излизали от кампания, през 4-5 месеца. Аз имам много дългогодишна практита и от 1990 г. не помня да е имало такова нещо", каза Боряна Димитрова. 

По думите й основната кампания при ГЕРБ започнала още при несъстоялата се ротация.

"Тези линии според мен ще бъдат продължени. Имаме две по-антисистемни партии като "Възраждане" и "Има такъв народ". Те събират разочаравани от сглобката. И остава едно много разроено ляво. Лявото днес прилича на дясното преди 10-12 години. За момента БСП доминира, но там се поместват поне няколко партии", обясни тя. 

Според нея голямата интрига ще бъде в лявото - дали този вот ще бъде оползотворен или ще бъде разпилян.

"Поне към момента виждаме едно преразпределение в електората. Кампанията предстои и аз бих се надявала да има по-висока избирателна активност", каза Димитрова и поясни, че големият въпрос остава как да бъдат привлечени политически неактивните. 

Според Първан Симеонов основната интрига е кой ще е втори. 

"Има три партии, които са в играта за това място. Едната е в много изгодна позиция - тя е коалиция. Изгодни са позициите, защото много добре успяват да активират хора. При тях в момента има отлив и въпросът е дали той ще продължи", каза той. 

"От другата страна имаме една прагматична формация, която трябва да се доказва. В играта е и една формация, в която никога не знаем какво да очакваме. Тя сложи начело на своята листа човек, който изразява много любопитни и често споделени позиции", обясни социологът. 

По думите му трябва да видим дали не идва нещо ново, защото в такива ситуации активатори винаги са били новите партии.