Спекуланти искат 200 лева за монетата от два  

Цената на сребърната десетолевка за Българското председателство падна от 1000 на 300 лв.

Икономика
14:39 - 22 Януари 2019
24101
Спекуланти искат 200 лева за монетата от два
 

Монетата от 2 лева, посветена на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, която миналата година бе пусната в обращение, се предлага от спекуланти в интернет срещу 200 лева, показа проверка на LUPA.bg. Парата не е нито златна, нито сребърна, макар да блести със златисто-сребристи цветове. Тя е най-обикновена медно-никелова, чиято стойност е нито повече, нито по-малко от 2 лева.

Единствената разлика между двулевката от 2018 г. и същата пара от 2015 г. е, че на гърба на миналогодишната, вместо лика на Отец Паисий, е логото на Българското европредседателство. Нейният тираж е половин милион, като преди година всеки гражданин имаше право да закупи от БНБ по 10 монети от 2 лева на обща стойност 20 лева. Новите пари бързо трябваше да достигнат до търговската мрежа, тъй като както хартиената двулевка и монетата от емисия 2015-та, и те са законно платежно средство. Спекуланти обаче използваха пенсионери, за да купят голямо количество от новата монета от 2 лева, за да я пласират после на черно на цени в пъти от нейната реална стойност от 2 лева.

 

Разследване на „Уикенд” показа, че двата лева с логото на Българското председателство почти не се срещат в търговската мрежа. Много рядко тя може да попадне у вас, ако ви върнат ресто в някой магазин. Сайтове за онлайн търговия, както и електронни нумизматични магазини обаче я продават на цена от 8 до цели 200 лева. Специалисти коментираха пред „Уикенд”, че това не е незаконно, но въпреки това посъветваха колекционерите да не дават сто пъти повече за една обикновена монета от 2 лева, която при това не е особено красива.

 

Всъщност истинските нумизмати не биха се минали да платят дори и 10 лева за монета в обращение, чиято стойност е 5 пъти по-малко. Засега обаче има интерес към нея и затова тарикатите държат високи цените й. Нумизмати коментираха пред „Уикенд”, че в близко бъдеще стойността на двата лева с логото на Българското европредседателство ще падне под 8 лева. Монетата с Паисий например не се превърна чак в такъв хит през 2015 г.
 

Всъщност интересът към монетата от 2 лева – емисия 2018-та бе породен от факта, че тя влезе в обращение заедно с появата на сребърната монета от 10 лева, също посветена на първото ни европредседателство. Ценната пара предизвика истинска истерия сред колекционерите и най-вече след спекулантите. БНБ пусна на своите каси сребърното левче на 2 януари - в първия работен ден на 2018-та - на цена от 66 лева и 2000-те бройки бяха  разграбени за два дни. Пред Централната банка в София се извиха дълги опашки, което накара несведущите по въпроса да се питат дали случайно България не е попаднала в поредната си банкова криза. Останалите 1000 бройки от възпоменателната монета бяха подарени на висшите чиновници от Европейския съюз.
 

Преди година хитовата монета се предлагаше в интернет срещу 3000 лева, което бе 45 пъти по-скъпо, отколкото на касите на БНБ. Най-често парата се продаваше срещу 1500 лева. Днес цената й значително е паднала, като варира от 560 до 380 лева, в зависимост от продавачите. Тя е придружена и с официален сертификат от БНБ. Ако имате интерес към нея на черно може да се договорите и за 300 лева.
 

За разлика от десетолевката за ЕС прясната специална монета в чест на Европейската столица на културата – Пловдив, пусната от БНБ навръх Ивановден, не се радва на голям успех дори и сред заклетите колекционери. Нейната официална цена е 78 лева, като на сребърната пара е изобразен Античният театър в града под тепетата. На лицевата страна на десетолевката традиционно е емблемата на БНБ и годината на нейното създаване – 1879 г.

 

Юбилейната стотинка може да се намери все още на касите в родните банки и затова засега спекулантите не я предлагат на черно. Вероятно, когато официално бъде изчерпана ще се появи в нумизматичните онлайн магазини на цена от поне 150 лева, прогнозираха запознати.

 

 

Броиш петдесетачка за Годината на Прасето

 

Традиционно заклетите нумизмати си купуват монета - лунар, посветена на Новата година според китайския лунен хороскоп. Тя настъпва или в края на януари, или в началото на февруари, като през 2019-та на 5 февруари на Изток ще отпразнуват Годината на Земната Свиня, позната още като Годината на Глигана или на Прасето.

Австралийският златен лунар, посветен на някое от животните, според китайския календар, е фаворит на световния пазар на монети. Близо 2500 лева е цената у нас на уникалната монета от 24 карата злато за Годината на прасето, отсечена в Австралийския монетен двор. 100-доларовата пара, изобразяваща от едната страна свиня, а от другата кралица Елизабет II, може да се намери свободно в електронните магазини за продажба на злато и сребро в България.
 

Интересна и ценна е и британската монета от чисто злато, също посветена на Годината на Свинята, която струва около 4090 лева. На нея е изобразена свиня майка, от която бозаят пет прасенца сукалчета. Официално може да бъде закупена от сайта на британския Кралски монетен двор. Със сигурност златните и сребърни пари се смятат и за отлична инвестиция, която трудно може да бъде разклатена от банкова или финансова криза.

 

Ако все пак не сте толкова платежоспособни бихте могли да заложите на сребърен лунар, каквито се предлагат в целия свят, включително и у нас. Британската сребърна пара от 2 лири за Годината на Прасето се предлага за около 50 лева и у нас може да се намери в банките и в електронните магазини за сребро и монети. Австралийската алуминиева монета от 1 долар пък се котира на световния пазар по 30 австралийски долара, което прави около 37 лева. Ако искате сребърната пара да е украсена с цветен глиган то тогава ще трябва да се бръкнете със 120 лева.

 

Канадският кленов лист със супер защита

 

Отава отсече 100-килограмова монета с номинал 1 милион долара

 

Световните колекционери на пари имат особен афинитет към канадските златни и сребърни монети, защото те единствени в света съдържат 99,99 % чисто злато или сребро. Освен това както златните, така и сребърните канадски долари са сред най-изящните и имат специално вградена супер защита срещу подправяне, каквато не притежава никоя друга съвременна пара.

 

През 2014 г. канадският Кралски монетен двор внедри ДНК технология срещу фалшификация на монетите. Тя включва процес, в който уникален мискроскопичен знак за сигурност се поставя върху всеки продукт. Това прави канадските монети много желани сред нумизматите в цял свят. През 2019 г. Кралският монетен двор на Канада зарадва почитателите си с особено красива цветна 50-доларова сребърна монета, посветена на най-известните символи на държавата. На едната страна на 157-грамовата патриотична пара, която струва 560 канадски долара (719 лева), е изобразен националният символ на страната – червеното кленово листо, в което са вградени емблематични обекти.

 

На другата страна е ликът на държавния глава на Канада – кралица Елизабет II отново на фона на канадския кленов лист. Лошата новина за европейските колекционери обаче е, че те не могат да купуват пари от електронния сайт на Кралския монетен двор в Отава. Продажбата важи само за територията на Канада и САЩ. Канадските монети обаче се предлагат в световни онлайн магазини за нумизматика.
 

Именно в страната на лосовете през 2007 г. бе отсечена най-скъпата съвременна златна монета в света, тежаща 100 килограма и с номинал 1 милион долара. Нарича се „Голям кленов лист” и на едната страна е изобразен профилът на кралица Елизабет II, а на другата — три кленови листа с надпис „Канада”. Днес в света има 5 такива монети, като една от тях дръзко бе открадна преди две години от берлинския музей „Боде”, където бе изложена по желание на нейния притежател – анонимен частен колекционер.

 

Канадската пара от чисто злато, чиято пазарна стойност се оценява на 4,5 милиона долара, се смята за непродаваема на пазара за ценности и произведения на изкуството. Явно това не е била целта на престъпниците, а количеството злато. То може да бъде продадено след претопяването на уникалното съкровище.

 

Великобритания продава Шерлок Холмс за 155 лири

 

Нумизматите, почитатели на най-известния детектив в света Шерлок Холмс, могат да си купят новата британска монета с неговия образ. През 2019 г. британският Кралски монетен двор отдава почит на сър Артър Конан Дойл - създателя на популярния литературен герой и по случай 160-та годишнина от рождението на писателя пусна специална пара от 50 пенса с лика на Холмс, захапал любимата си лула и с неизменния си каскет. Монетата е медно-никелова, а не златна или сребърна.

 

Официално обаче тя се продава само в комплект с други 14 пенса или лири, посветени на значими събития от британската история, след които е и 200-годишнината от рождението на кралица Виктория. Цената на целия комплект е 155 лири. Търговците по света обаче вече са се постарали да се снабдят с тези пари и да ги предлагат поотделно в големите интернет магазини.