Стачка на транспортни работници в Италия

В Рим движението на автобусите, метрото, трамваите и електричките ще бъде спряно в 20:30 часа

Свят
13:14 - 23 Април 2021
1511
Стачка на транспортни работници в Италия

Служители в железопътния и градския транспорт в Италия след призив на профсъюза Orsa провеждат днес национална стачка с искане властите да им осигурят спешна ваксинация срещу COVID-19, предава РИА Новости.

Когато правителството определи приоритетните категории за включване в доброволната кампания по ваксиниране, работниците от транспортния сектор по необясними причини останаха извън списъка, се казва в изявление на ръководството на Orsa. В тази връзка профсъюзът настоява да се проведе незабавно ваксинация на персонала, зает в транспортния отрасъл, и да бъдат включени в плана за ваксиниране като категория работници, предоставящи основни услуги.

Според информацията, публикувана на сайта на министерството на инфраструктурата и транспорта на Италия, по-голямата част от служителите в градския транспорт ще спрат работа за четири часа, предимно във вечерните часове.

В Рим движението на автобусите, метрото, трамваите и електричките ще бъде спряно в 20:30 часа.

Аналогични решения са взели транспортните служители в редица други големи градове.

В Милано служителите на общинската транспортна компания АТМ ще подкрепят исканията на профсъюза, но няма да участват в днешната акция, тъй като ръководството на фирмата се ангажира по-рано да ваксинира 10 000 души.

Стачката в железопътния транспорт ще продължи осем часа. Националната група Държавни железници на Италия (FSI) уведоми своите клиенти, че от 09:00 до 17:00 часа на регионално ниво може да има отмяна на влакове и промяна на разписанията.

Най-голямата железопътна компания в страната заяви, че движението на високоскоростните влакове ще се осъществява по разписание.