Стево и Ковачевски се дистанцират от клуба "Вапцаров"

Даже ментето ОМО "Илинден" се страхува да припознае провокацията

Политика
15:25 - 27 Октомври 2022
1732
Стево и Ковачевски се дистанцират от клуба "Вапцаров"

Нито македонският премиер, нито македонският президент ще присъстват на откриването на културния клуб, обявено от самоопределящи се като македонци в Благоевград тази неделя, няма да има и министри.

Макар на най-високо правителствено ниво да се чу призив към всеки, който може, да посети събитието, правителството даде да се разбере, че стои зад друга, съгласувана с българските власти, инициатива.

Така на откриването на клуба с определяното от мнозина в България като провокативно име "Никола Вапцаров" няма да има представители на македонската държава. Не е известно и дали ще има на българската, след като кметът на града Илко Стоянов недвусмислено отказа с повторена днес позиция: "В Oбщина Благоевград е постъпила единствено покана, отправена към кмета за посещение на частно събитие, на което той няма да присъства!"

Нещо повече, дори в редиците на ОМО "Илинден" отношението към клуба не изглежда еднозначно добро. Поне един член на нерегистрираната организация, която първоначално обяви, че Стоянов позволил откриването и която твърди, че отстоява правата на "македонското малцинство" в България (и която многократно осъди България в Страсбург не защото има македонско малцинство, а заради начина, по който българският съд отказза регистрация), обяви, че събитието не автентично.