Стотици неизвестни геоглифи се появиха на Наска

303 нови са открити от изкуствен интелект

Мистика
14:56 - 26 Септември 2024
1581
Стотици неизвестни геоглифи се появиха на Наска

В перуанската пустиня, на мистериозното плато Наска, древни геоглифи, създадени преди стотици години, са били скрити от векове. Те са огромни изображения и символи, които могат да бъдат оценени само от птичи поглед. От първото им откриване през 40-те години на миналия век археолозите описват около 430 геоглифа, но наскоро изненадващо се показват още стотици нови изображения.

Ръководен от археолога и антрополог Масато Сакай от университета Ямагата в Япония, екип от учени, използващи дронове и изкуствен интелект, открива 303 нови геоглифа. Изследването е публикувано в Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

„Причината, поради която целта на създаването на геоглифи остава неизвестна толкова дълго, е липсата на информация за тяхното разпространение и видове“, обяснява Сакай.

Чрез теренни изследвания и използването на технологии за дистанционно наблюдение, изследователите анализират разпространението на глифовете и се доближават до истината за тяхното значение.

Според учените тези геоглифи са били част от поклонение в Кауачи, церемониалния център на културата Наска. Високите хълмове предлагат спиращи дъха гледки към някои от тези символи, подчертавайки значението им в религиозните практики на древните жители на региона.

Откриването на геоглифите съвсем не е проста работа. Тези символи са издълбани в платото между 500 г. пр.н.е. и 500 г. сл. н. е. и с течение на времето много от тях стават по-малко видими поради атмосферните влияния. В допълнение огромната площ на Наска Пампа, обхващаща 400 квадратни километра, прави традиционните археологически методи за изследване изключително трудни.

Сакай използва дистанционно наблюдение за изучаване на Наска Пампа от 2004 г. Преди това той открива 318 от 430-те известни геоглифа. Изследователят вярва, че изкуственият интелект ще може да идентифицира скрити рисунки, пропуснати от предишни наблюдения. В сътрудничество с Изследователския център на IBM е разработен алгоритъм за анализиране на изображенията от дрон.

От 303 нови глифа повече от половината са предложени от изкуствен интелект, което подчертава неговия потенциал в археологическите изследвания. Тези находки попадат в категорията на релефните геоглифи, които са по-малки и по-трудни за идентифициране от по-големите линейни геоглифи.

Геоглифите от релефен тип изобразяват хора и домашни животни, докато линейните глифове представляват предимно диви животни. Изследователите вярват, че издигнатите геоглифи може да са били видими за хората, вървящи по пътеките, докато линейните геоглифи са групирани около церемониални центрове, което показва използването им в религиозни ритуали.

Кауачи вероятно е място за поклонение, където хората са се събирали за церемонии, въпреки че точните причини за важността му остават неясни.


„Вярвам, че информацията е картографирана върху Наска Пампа чрез разположението и комбинацията от геоглифи“, казва Сакай.

Учените се надяват да дешифрират информацията, съдържаща се в тези символи, и да разкрият още от тайни на древната цивилизация на Андите.