Стоян Михалев вещае изборен крах за ПП без ДБ

Бившият депутат не скри яростта си от отказа на Кирил Петков и Асен Василев да се коалират с десницата

Политика
12:41 - 19 Август 2022
4021
Стоян Михалев вещае изборен крах за ПП без ДБ

Стоян Михалев от „Демократична България” е убеден, че без гласовете за градската десница, е твърде вероятно "Продължаваме промяната" да не успее да се пребори отново за първото място на предсрочните избори през октомври. Разтърсването отдясно спрямо Кирил Петков и Асен Василев идва на фона на снощния отказ от ПП да се коалира предизборно с ДБ.

„Със сигурност социологията показва, че когато се явим поотделно, вероятността ПП да вземат първи мандат е много по-малка. Избирателите, които искаха да бъде реформирана държавата и да бъде спряно феодализираното управление на Борисов на всички нива, ясно ни казаха, че ще ни подкрепят, ако сме заедно, очевидно и социологията го потвърждава.”, посочи Михалев пред Нова телевизия. 

„Ние предложихме да се явим заедно и на предните избори, тогава също от ПП отказаха, тоест ние сме много последователни в тези стратегически цели. Много преди  да съществува "Продължаваме промяната", темите за реформа в правосъдието бяха поставени точно от нас. Специализираните съдилища и прокуратурата бяха премахнати. Ние направихме огромни усилия и намерихме подкрепа за теми от национално значение извън управленската коалиция.

Михалев заговори и за опита на страната да се откопчи от руските енергийни зависимости:

"Ключова за нас е енергийната независимост на България. Тръбите, които идват в България от Русия- по тях не тече газ, тече корупция. Тяхната цел е коренно различна от това да осигури нашата енергийна независимост. Тяхната цел е да корумпира тук средата, за да може да има подчинени политически проекти на Кремъл, които да обслужват интереса на Путин. Борисов 11 години не си мръдна пръста, за да направи нещо за реверсивната връзка към Гърция, а за т.нар „Руски поток” за няколко месеца се случиха нещата.”, заяви Михалев.

По повод договора с „Газпром”, Михалев посочи, че България не се е отказала от него, а руската държава е нарушила  договора и газоподаването към България, при положение, че има неизтекъл договор. „Този газ има политическа цена. Кремъл ограничава газоподаването за Европа, надявайки се да я притисне, за да може тя да махне санкциите към Русия  и ред други политически задачи да се случат. България не е сериозен потребител на газ.

Основната причина да говорим в момента за газа е неговата липса, не е цената. Ние имахме управление 11 години в лицето на ГЕРБ, която спираше възможностите да се диферсифицират нашите източници, това е една от причините ние да не бъдем допускани до Шенгенското пространство.

Най-важното е да спрем разграбването и корупционния модел, за да могат българските граждани да видят смисъл да се развиват тук в България  и да дават огромен принос от себе си, защото най-важният капитал е човешкият капитал”, заяви още Михалев.