Страхил Делийски пред Lupa.bg: ПП се държи като в предизборна кампания

Политика
18:00 - 28 Март 2022
3097
Страхил Делийски пред Lupa.bg: ПП се държи като в предизборна кампания

Повече от 3 месеца управляващите от „Продължаваме промяната“ се държат сякаш са в предизборна кампания. Нямат подготовка. Нямаха време да влязат в час заради събитията, които се случиха. Само че това не е оправдание, тъй като хората очакват резултати. Това заяви пред Lupa.bg политологът Страхил Делийски.

„В контекста на различни заплахи много лесно се обясняват различни политики. Може да се каже: „Заради заплахата от глад, ще направим това, заради заплахата от война – ще направим друго“. Заплахата е най-лесният начин да мотивираш политика“, обясни политологът.

„Управленската коалиция е представена от субекти. БСП формално е партия, ИТН трудно можеш да наречеш партия, „Продължаваме промяната“ също. Коалицията „Демократична България“ е водена от различни интереси. В такава конфигурация много трудно може да се вземат решения. Поне да бяха формулирали идеи, които да служат като мотивация и спойка между тях. Не знаем за какво се бори кабинетът, освен че иска нулева корупция, но това не е стратегическа цел“, посочи Делийски.  

„Не разбрахме позицията на управляващите по отношение на войната в Украйна. Ясно е, че Турция иска да продава дронове на едните и оръжия на другите. Поляците се борят конфликта да се изтегли по-далеч от тяхната граница. Ясно е защо балтийските републики финансират украинската армия, ясно е защо германците са против забраната на търговия на горива, ясно е, че САЩ искат да сменят Путин. Не е ясно само ние какво искаме. Когато това се изясни Кирил Петков може да прави всякакви активности и ние ще знаем тяхната цел“, каза още анализаторът.