Страхил Делийски пред Lupa.bg: Влизаме от избори в избори

Зад новите проекти стоят спонсори и инвеститори, заяви политологът

Политика
18:21 - 29 Юни 2022
4254
Страхил Делийски пред Lupa.bg: Влизаме от избори в избори

В момента няма политики, а сметки на партийните елити. След няколко месеца пак ще се говори за ниска избирателна активност и ще се демонстрира загриженост за демокрацията. Ако се състави правителство след новите избори, то ще бъде изключително за малко. Нито политика може да се прави, нито нищо. Ще се  администрират през следващите години някакви процеси, като например приемането на бюджета. След това ще има нови избори.

Това коментира пред Lupa.bg политологът Страхил Делийски по повод връчената оставка на премиера Кирил Петков и преговорите на коалиционните партньори за съставянето на нов кабинет. 

Според него няма вариант ГЕРБ да се върне на власт. "Този тип картелни партии се хранят от властта по силата на определен тип клиентелистки мрежи. Виждаме големи инвеститори, спонсори, които искат да се възползват от родната неолиберална държава, която преразпределя ресурса отдолу нагоре - от тези, които нямат към тези, които имат. Всеки голям бизнес инвеститор се радва на държава като българската, защото тя дава възможност да се вземе голям пай от преразпределението на обществен ресурс. Бизнеселитите около ГЕРБ трябва да преговарят с новите кандидати за доминираща позиция. Това не успя да се случи с кабинета на "Продължаваме промяната", няма да се случи и след това", смята политологът.

"Зад новите проекти стоят спонсори и инвеститори. Нямаме политическо представителство, което да говори от името на интересите на икономическото мнозинство, няма и такива опити за политическо представителство. Всички кандидати за власт са зависими от спонсори, а не от избирателите", убеден е Страхил Делийски.