Строи ли законно "Артекс" небостъргача си? (ОБЗОР)

Главният архитект на София се оплака от натиск от строителната фирма

Новини
21:00 - 27 Март 2019
2660
Строи ли законно "Артекс" небостъргача си? (ОБЗОР)

Главният архитект на София Здравко Здравков призна, че е бил изнудван по аферата "Артекс" и е получавал есемеси с притеснително съдържание от семейство Мирянови - собственици на компанията. Тази сутрин Здравков се презастрахова и отказа да покаже въпросните съобщения, но твърденията му далеч не са първите изнесени в публичното пространство за действията на фамилията архитекти от началото на "Апартаментгейт". 

Освен това Здравков се оплака, че Мирянови не били единствените, които му налагали натиск. 

По повод строителството на небостъргача "Златен век" в Лозенец, главният архитект каза, че не е много сигурно то да е законно. Причината - разрешителното продължавало да стои непрезаверено, но единствената институция, отговорна да се произнесе по казуса не бил той, а ДНСК. Ако строежът се докаже като незаконен, "Артекс" ще трябва да съборят онази част от него, която е издигната след крайната дата на разрешителното. 

От коментара му стана ясно и че според издадените разрешителни, в сградата не би трябвало да има жилища. Тя е проектирана като административна сграда и обектите в нея са предвидени като ателиета. Ако се продават като апартаменти, хората трябва да знаят, че ще плащат по-високи данъци, допълни Здравков.

Очаквано, "Артекс" излязоха със защитна позиция, в която обясняват, че всичко било в норма. Публикуваме я без редакторска намеса:

"Във връзка с появилите се неверни твърдения от последните дни относно законността на строителството на сграда „Златен век" ръководството на Артекс Инженеринг декларира, че проектът се изпълнява изцяло в съответствие с действащото българско законодателство и притежава всички необходими действащи законови документи за това. Разрешението за строеж е издадено на 26 януари 2007 г. а през 2010 г. е издаден протокол за откриване на строителната площадка и определяне на строителна линия и ниво. През 2012 г. разрешителното за строеж е презаверено за 5 години. Но през 2017 г. са приети промени в ЗУТ и срокът на валидността му е удължен на 10 г. от датата на започване на строителството. Тази за сградата „Златен век” била 11 януари 2010 г. При така приетия законов текст и с оглед факта, че сградата от самото начало (от 2007 г.) е категоризирана като 2 категория строеж по ЗУТ, не е необходима презаверка на разрешението на строеж преди 11.01.2020 г. и строежът й е законосъобразен". 

От строителната фирма обаче не коментират твърденията на главния архитект, че са го подлагали системно на натиск.