Светът на „Тъмният кристал" от Джим Хенсън продължава в нова книга

„Песента на тъмния кристал" е втора част от фентъзи тетралогията на Дж. М. Лий

Книги
14:27 - 29 Юни 2022
2502
Светът на „Тъмният кристал" от Джим Хенсън продължава в нова книга

През 80-те години Джим Хенсън създава неповторим фентъзи свят с филмовата класика „Тъмният кристал", а днес почитателите му могат да се насладят на нови пластове от историята с тетралогията на Дж. М. Лий. Писателят възражда темите и идеите на Хенсън в своите книги, запазили духа на прочутия кукловод.

Вторият роман от поредицата ще зарадва българските фенове на 29 юни. „Песента на тъмния кристал" на Дж. М. Лий продължава предисторията на оригинала с вълнуващ сюжет и екзотични герои, с които българските читатели се запознаха през 2021 г. в първия том от поредицата – „Сянката на тъмния кристал" . Серията съчетава творческата визия на Хенсън с фантастичните модерни илюстрации на Брайън Фрауд и Кори Годби. Преводът на романа отново е дело на Борислав Стефанов.

Този път гласът на кристала отслабва. Неколцина посветени обаче все още чуват обсебващата му мелодия...

Кайлан от Сами Шумак е умел песносказец, но историите за отдавна измрели герои няма да помогнат на приятелите му по време на опасното им пътешествие през непознати земи. След като разкриват предателството на скексисите, двамата с гизненката Ная се превръщат в бегълци, преследвани от коварните слуги на властелините. Другите гелфлинги също ги отлъчват, ала Кайлан знае, че истината трябва да бъде изречена, независимо колко е трудно. Фейенът дълго е търсил своята цел и може би талантът му на песносказец най-сетне ще се окаже от полза...

Кайлан и Ная бягат от Камък-в-Гората, след като осъзнават, че скексисите са по петите им. Подобно на бившите стражи Риан и Гърджин, и те са нарочени за предатели и престъпници. Риан поема към Ха'рар, за да поиска помощ от Всемодрата, а Кайлан и Ная се нагърбват с мисията да открият начин да предупредят всички гелфлинги за грозящата ги опасност. Слуховете за свещена флейта, принадлежала на легендарния песносказец Гир, им вдъхват така необходимата надежда. Пътят към реликвата обаче е осеян с лукави интриги и капани, заложени от скексисите.

Вълнуващите приключения на героите в „Песента на тъмния кристал" обогатяват света на кристала и го превръщат в еднакво привлекателен, както за заклетите фенове на Хенсън, така и за всички любители на фентъзи жанра.

Историята от книгата се преплита с тази от сериала на Netflix от 2019 г. – The Dark Crystal: Age of Resistance, който разширява света на Хенсън и носи на създателите си статуетка от телевизионните награди „Еми".

Дж. М. Лий е автор, илюстратор и ментор писател с опит в лингвистиката и киното. Пише приключенски истории в различни жанрове, рисува лица с особено драматични вежди и обикновено излиза през нощта... повечето пъти. Живее със съпругата си Клеър в Минеаполис. Научете повече за Джоуи на www.joeyverse.com.

Кори Годби създава фантастични илюстрации за книги, корици, комикси, списания, реклами, късометражни анимации и филми. Научете повече за Кори на www.corygodbey.com.