СЗО пише нов договор срещу пандемиите

Еднакъв достъп до ваксини, диагностика и здравни услуги

Здраве
13:28 - 30 Март 2021
3641
СЗО пише нов договор срещу пандемиите

Много световни лидери се обявиха за нов международен договор, който да подготвя човечеството за бъдещи пандемии.

За идеята пръв призова генералният директор на Световната здравна организация д-р Тедрос Гебрейесус, заявявайки, че светът има нужда от нова международна здравна архитектура, която да защити бъдещите поколения от нови пандемии.

Към неговия призив се присъединиха президентът на Европейския съвет Шарл Мишел и още много европейски лидери.

Ковид – 19 ни даде брутален урок, че никоя страна не може да продължи сама в условия на пандемия.

Бъдещото международно споразумение цели да бъдат постигнати по-добри предсказуемост, превенция и отговор на глобалните епидемии.

Бъдещият международен договор ще се базира на конституцията на СЗО и ще осигури еднакъв достъп до ваксини, диагностика и здравни услуги.

Основната цел на този договор ще бъде да насърчи подхода на всички правителства и на обществото, укрупвайки националния, регионалния и глобалния капацитет и устойчивостта срещу бъдещи заплахи от пандемии, пишат лидерите в първата редакция на договора.

Според д-р Тедрос  проблемите при споделянето на информация и технологии трябва да намерят своето решение в бъдещия договор. Според него пандемията процъфтява заради глобалното неравенство в света и отпушва най-доброто и най-лошото у човека.

Глобалният отговор на пандемията от Ковид – 19 бе критикуван навсякъде по света заради липса на координация и равнопоставеност.

Процесът на ваксинация също бе критукуван заради презапасяването на богатите държави с ваксини, а бедните остави да чакат месеци доставките