ТА*АК: Парламентът завърши с 9 депутати и без ток

Тошковците и Копейките не чуха молбата на Делян Пеевски да спрат с изцепките

Политика
23:36 - 26 Септември 2024
3427
ТА*АК: Парламентът завърши с 9 депутати и без ток

Заседанието на парламента беше прекратено заради липса на кворум. След свикания председателски съвет Росица Кирова, председателстваща заседанието, направи проверка на кворума. При нея се регистрираха деветима народни представители, след което Кирова обяви, че закрива заседанието и удари парламентарния звънец. През цялото време микрофонът на трибуната не работеше. 

Трибуната на Народното събрание за пореден път стана сцена на скандали, след като депутати от "Има такъв народ" и "Възраждане" я блокираха преди да започне да се обсъжда докладът на енергийната комисия за актуализираната пътна карта за климатична неутралност. Така те направиха опит да провалят последното заседание на 50-ия парламент преди да излезе в предизборна ваканция. В крайна сметка малко преди 22 ч. беше обявена почивка от 10 минути, в която да се проведе председателски съвет. Почивката обаче се оказа далеч по-дълга - почти час и половина.

"Има такъв народ" и "Възраждане" са против затварянето на централите. Именно заради това още преди да се стигне до представянето на доклада те направиха опит да провалят заседанието като настояха за проверка на кворума. Председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски пък дори излезе на трибуната в опит да разубеди Тошко Йорданов от "Има такъв народ" да не пречат на работата на Народното събрание.

Краят на заседанието беше посрещнат с аплодисменти от народните представители, които все още бяха блокирали парламентарната трибуна, и от миньорите, които следяха пленарното заседание.  

След края на заседанието осветлението в пленарната зала беше изгасено. Вътре останаха депутати, които светят с фенерчета от телефоните си и пеят националния химн на Република България.