Таблетите и смартфоните променят детския мозък

Здраве
12:50 - 08 Септември 2019
7044
Таблетите и смартфоните променят детския мозък

Мозъците на деца, които прекарват дълго време пред екраните на смартфони, таблети или често играят на видео игри, изглеждат променени, сочат резултатите от изследване на Националните здравни институти на САЩ, цитирани от АФП, съобщи dariknews.bg. То е извършено в 21 изследователски центъра в САЩ.

"Изследването с ядреномагнитен резонанс показа промени в мозъците на деца, които повече от 7 часа дневно използват смартфони, таблети или играят на видео игри", коментира един от ръководителите на екипа д-р Гая Даулинг.

Резултатите разкриха преждевременно свиване на кортекса, който обработва изпратената от пет сетива информация в мозъка. "Свиването на мозъка е смятано за процес, свързан със стареенето", пояснява д-р Даулинг. Тя обаче отбеляза, че не е ясно дали процесът носи вреди.

"Не знаем дали ефектът е предизвикан от прекараното пред екраните време, не знаем дали това е нещо лошо", заявява още експертът.

Според д-р Кара Багът смартфонът може да има пристрастяващ ефект, защото прекараното пред екрана му време стимулира производството на хормона на удоволствието допамин. За да стигнат до тези заключения, учените са сканирали мозъците на тийнейджъри, които са следели информации в Instagram.