Театър "Зонг" стартира новия сезон с "Животът е сън"

Мрачната приказка по идея на Дина Маркова и Боян Арсов за планетата Земя отбелязва четири години на сцената

Култура
11:11 - 03 Ноември 2022
3976
Театър "Зонг" стартира новия сезон с "Животът е сън"

Спектакълът „Животът е сън“ се завръща на сцената на Театър „Азарян“ в НДК. Отличената с две награди „Икар“ постановка ще бъде представена на 5 ноември. С нея Театър "Зонг", който представя своята интерпретация на пиесата на Педро Калдерон де ла Барка, открива новия творчески сезон.

Адаптацията и режисурата са на Дина Маркова. Боян Арсов е автор на визуалната среда и костюмите, негово дело са и хореографията и пластиката.

В актьорския състав влизат забележителните Боян Арсов, Вяра Коларова, Константин Икономов, Ралица Петрова, Румен Михайлов, Венцислав Сариев, Калоян Катинчаров и Ирина Първанова.

Със събитието на 5 ноември спектакълът отбелязва четири години на сцена с 35 изиграни представления.

„Животът е сън“ има награда „Икар“ от 2019 г. за водеща мъжка роля (Боян Арсов) и режисьорски дебют (Дина Маркова). Боян Арсов е отличен и с три награди на Балканския театрален фестивал „Театър на кръстопът“ в Сърбия през 2021 г. Те са в категориите за най-добра мъжка роля, най-добър млад актьор и сценично движение. 

“Театър "Азарян" вече официално не е театър и духовно не е Азарян. Но дори вече да няма свой физически дом - въпреки това ние ще играем отново "Животът е сън" на голямата сцена, защото за нас това е и ще бъде Театър "Азарян". На 5 ноември откриваме сезона и празнуваме своя 4 рожден ден. Заповядайте", написаха във фейсбук страницата си от Театър "Зонг".

"Планетата земя. Европа. Полша. Годината - без значение. Едно изоставено дете сънува, че е принц. Един принц сънува, че е изоставено дете. "Какво животът е? Бълнуване и блян. Какво животът е? Илюзия, забрава. Измамна сянка. Тъжна слава. Напразно са богатства, почести, монетен звън. Защото целият живот е сън. А сънищата - сънища остават."

"Животът е сън" е мрачна приказка, която противопоставя безгрижието на детските игри на политическите игри и манипулации. В една мутирала, радиоактивна реалност се ражда едно същество и бива изоставено само - но какво е то - затворник, принц? Кое превръща човека в чудовище, как мутира човешкото в човека?

Ако зрелостта в един свят на чудовища се манифестира в това да се превърнеш в чудовище, тогава какво бъдеще си отглеждаме? Какъв е светът, който сънуваме, какъв е сънят, който живеем?

Животът е сън" е мрачна приказка, която противопоставя безгрижието на детските игри на политическите схеми и манипулации. В една мутирала, радиоактивна реалност се ражда едно същество и бива изоставено само - но какво е то - затворник, принц? Кое превръща човека в чудовище, как мутира човешкото в човека? Ако зрелостта в един свят на чудовища се манифестира в това да се превърнеш в чудовище, тогава какво бъдеще си отглеждаме? Какъв е светът, който сънуваме, какъв е сънят, който живеем?", разсъждават създателите на емоционалния спектакъл.