Тереза Мей поиска отлагане на Брекзит до 30 юни

Актуални новини
11:39 - 05 Април 2019
2256
Тереза Мей поиска отлагане на Брекзит до 30 юни

Министър-председателят на Обединеното кралство Тереза Май поиска от Европейския съюз да отложи напускането на Великобритания до 30 юни, или дори по-рано, ако парламентът в Лондон одобри споразумението за Брекзит, предава AFP.

„Обединеното кралство предлага това удължаване да приключи на 30 юни 2019 г. Ако страните са в състояние да ратифицират договора преди тази дата, правителството предлага този срок да бъде прекратен по-рано”, пише Мей в писмо до председателя на Съвета на ЕС Доналд Туск.

За писмото се разбра, след като Туск предложи на Великобритания да ѝ бъде позволено „гъвкаво продължение” със срок от 12 месеца да излезе от структурите на Общнността. Настоящият краен срок за Брекзит е 12 април. В писмото си до Туск Мей заявява, че иска да се увери, че Великобритания напуска Блока след 46 години участие в него по един организиран начин. Тя иска това да стане със споразумение, което би могло да спомогне за установяване на политически, военни, дипломатически и икономически връзки.

„Политиката на правителството винаги е била и остава да напусне Европейския съюз по правилен начин и без неоправдано забавяне. Правителството се съгласява, че напускането със сделка е най-добрият вариант”, пише още Мей.