ТИХАТА СМЪРТ: Изхвърлете тефлона, убива ни

Здраве
12:11 - 30 Март 2021
8185
ТИХАТА СМЪРТ: Изхвърлете тефлона, убива ни

Кое е общото между водоустойчивото яке, опаковките на дълбоко замразените продукти и тиганите със специално покритие? Всички те с голяма доза вероятност съдържат тъй наречените перфлуороалкилирани вещества (PFAS). Към тях спадат около 4500 създадени от човека субстанции, които могат сериозно да увредят нашето здраве. Всички те или изобщо не се разграждат в природата, или имат много дълъг период на разграждане. Затова и експертите ги наричат вечни химикали, алармира „Дойче веле”.

Тефлон и вечни химикали

„PFAS са едни от най-опасните химикали“, уверява екоекспертът на Обединените нации д-р Роланд Вебер. Следи от тези химикали откриваме в почвата и в питейната вода, в животните, в храните, а оттам и в човешкото тяло.

Само един пример: у 98% от американците са открити остатъци от PFAS в кръвта. А изследвания в Индия, Индонезия и Филипините са доказали наличие на токсичните субстанции в почти всички взети проби от майчино мляко. Също и в Германия почти всяко дете носи в тялото си вечни химикали, като у една пета от децата концентрацията надвишава критичните стойности.

Как попадат в тялото?

Перфлуороалкилираните съединения са изключително устойчиви на вода, мазнини и замърсяване. Именно това обяснява широкото им приложение: съдържат се в изкуствената кожа, фото хартията, пестицидите, пяната за гасене на пожар, в боите и лаковете. Хората ги приемат с храната и най-вече при консумацията на месо, риба, мляко, яйца и зеленчуци от замърсени региони.

Чрез сметищата, промишлените отпадни води и отработените газове те попадат в околната среда, а повечето пречиствателни станции не са в състояние да ги филтрират. Следи от тях са открити в непристъпните планини на Патагония, в ледовете на Антарктида, в руския Алтай, в бели мечки, птици и делфини. Някои животни с висока концентрация на PFAS показват промяна на хормоналното си ниво и нарушени функции на черния дроб и щитовидната жлеза.

Първо в атомната бомба, после в кухнята

Едно от първите такива вещества е произведено през 1938 година от американския концерн DuPont. Тъй като защитава метала от корозия и при много висока температура, новата субстанция е използвана при разработването на първата атомна бомба. По-късно под търговското наименование „Тефлон“ материалът намира приложение в производството на тигани със защитно покритие и става хит в целия свят. През 1998 година обаче имиджът на вълшебното покритие пострада сериозно, след като в САЩ умряха стотина крави в една ферма в Западна Вирджиния, намираща се в съседство с фабрика за производство на тефлон. По-късно стана ясно, че с това производство са свързани и многото случаи на заболели от рак хора в региона, а през 2017 година DuPont изплати 671 милиона долара обезщетения на 3550 жертви на натравянето.

Този документ показва, че още през 1970 година в DuPont са били наясно с рисковете за здравето

И в други страни, сред които Нидерландия, Белгия и Италия, са регистрирани случаи на замърсяване на природата и питейната вода с PFAS-субстанции. Междувременно в САЩ, ЕС и Япония поетапно биват забранявани отделни химикали от групата на перфлуороалкилираните съединения, в резултат от което съдържанието на опасните вещества у хората постепенно намалява. В Германия то е спаднало наполовина от 1990 до днес.

Ще бъдат ли изцяло забранени?

Днес индустрията залага на ново поколение PFAS, които само слабо се различават от предишните, но затова пък все още не са забранени. Натискът над производителите обаче нараства: няколко фирми за туристическо оборудване вече произвеждат облекло без вечни химикали. Шведската верига ИКЕА също преустанови използването на такива субстанции в своите продукти. А страни като Германия, Дания, Норвегия и Швеция настояват до 2030 година PFAS да бъдат забранени в целия ЕС.