Тийнейджър мизерства с 250 бона от лотарията

Крими
18:18 - 01 Юни 2020
5966
Тийнейджър мизерства с 250 бона от лотарията

Тийнейджър от с. Царски извор, общ. Стражица, спечели 250 000 лева от лотарията, но не успял да вземе и стотинка, след като наглата му леля му откраднала талончето. Сюжетът е от 2016 година, когато с джобните си пари непълнолетният малчуган си купил лотариен билет, който се оказал печеливш, предаде „Борба”.

Мирослав се похвалил пред роднините си, а леля му Фана реагирала светкавично. Тя изтръгнала ценната книга от ръцете му, като заявила, че е непълнолетен и няма право да участва в такива игри. Дръзката жена се обадила в телевизията и след няколко дни сумата й била преведена по банкова сметка.

Междувременно родителите на малкия късметлия се опитали да потърсят отговорност от Фана, но се разразил лют скандал. Фана и близките й захванали да сипят закани срещу потърпевшата фамилия и дори дръзнали да им предложат пари, за да се откажат да сезират органите на реда.

Майката на Мирослав – Нешка, подала сигнал за злодеянието до Окръжната прокуратура във Велико Търново. На 9 август 2016 г. било образувано дело срещу неизвестен извършител за кражба в особено големи размери. При разследването било изяснено, че лелята на момчето е извършител и била обвинена в грабеж на печелившия билет, който издърпала със сила от ръцете на момчето. Докато правораздавателните органи обаче предприемат действия, за да блокират сметката на Фана, тя изтеглила парите, накупила имоти и скъпи вещи и след това заминала за Холандия.

Малко след това Окръжната прокуратура във Велико Търново издала постановление за прекратяване на делото по чл. 199 от НК за грабеж. После казусът попаднал в Районната прокуратура в Горна Оряховица, където случаят бил разследван като измама. В крайна сметка държавното обвинение в железничарския град също се произнесло с постановление за прекратяване.

Двете постановления били обжалвани от фамилията на измаменото момче. Районният съд в Горна Оряховица потвърдил постановлението на прокуратурата по разследването за измама, защото детайлите по делото сочели, че става дума за грабеж. Случаят стигнал и до ВКП, която се произнесла, че Горнооряховската прокуратура неправилно е прекратила делото за измама. Съдът възобновил многострадалното дело, но за втори път определил прекратяване на разследването за измама.

След двукратното преразглеждане на тезата за измама отново било образувано дело за грабеж и от 2019 година се чака произнасяне от Апелативната прокуратура във Велико Търново.

През изминалите четири години обаче бащата на малкия късметлия се разболял и починал, от парите и от лелята, която задигнала крупната печалба, няма и следа. Мирослав и майка му продължават да живеят в Царски извор, потънали в мизерия и бедност.