Тодор Тагарев не е впечатлен от кинжалите на Путин над Черно море

Украйна
16:00 - 21 Октомври 2023
3967
Тодор Тагарев не е впечатлен от кинжалите на Путин над Черно море

Военният министър Тодор Тагарев не е по никакъв начин впечатлен от заявката на Владимир Путин да изпрати патрули от МиГ-31, въоръжени с ракети "Кинжал", над Черно море. Заявката бе дадени преди дни, а и днес британското военно разузнаване посочва, че това вече се случва.

Тагарев обаче е убеден, че заявката на Русия и по-специално на президента Путин е по-скоро PR ход и то насочен към вътрешното информационно пространство. Кинжалите се продават на обикновения руснак като нещо като някаква изключителна система, която не може да бъде спряна и победена, а това не е вярно.

Видяхме как украинците неутрализират кинжали с обикновените система Patriot, обясни Тагарев. Така че - "сега нищо не променя ситуацията за нас. А и не е нищо ново на практика, тъй като това руски самолети да летят над Черно море не само се е случвало реално, но и се случва в момента", обясни Тагарев. "Русия извършва такива действия така или иначе" и това е поредната провокация, информационна, посочи Тодор Тагарев.

Проектът за чистене от мини на Черно море, съвместно с Румъния и Турция, има за цел освен да направи водите безопасни за гражданските плавателни съдове и да изпрати послание към Русия да изтегли военните си кораби извън неутралните териториални води. Тагарев обясни и че се надява повече РФ да не обявява специални зони на военни учения, които се простират върху нашата зона за икономическо действие, а и при предишната такава акция е имало реално военни учения едва за няколко дни, въпреки че предупреждението е било за много по-дълго време.

Напрежението в Близкия изток не е променило фокуса в НАТО и той остава безопасността на източния фланг. България продължава да работи съвместно със съюзниците.

В момента не се разглеждат възможности за подпомагане допълнително на Украйна с налични в складовете ни неща, но Тагарев се надява български фирми да успеят да се включат в прозореца за включване в проекти, общоевропейски, за обновяване на производството и на мощностите за производство на боеприпаси. Този прозорец е около 8 седмица.

Акцент в нуждите на Украйна са противовъздушните системи за отбрана, за да предпази мирното си население през зимата от атаките на руската армия. Така че в това отношение ние не можем да помогнем на Украйна, тъй като "не разполагаме със съвременни ПВО системи". Евентуално би могло да се помисли за по-стари системи, но Тагарев изрично подчерта, че не става въпрос за С-300 или други подобни. По отношение на решението на закупуване на страйкъри, което депутатите не успяха да вкарат в дневния си ред преди предизборната ваканция на парламента, както Тодор Тагарев искаше, днес военният министър обясни, че продължава да трябва да се действа в кратки срокове и изключително експедитивно. В това отношение МО си е свършило работата и всичко зависи от самите депутати. "Ние максимално бързо придвижихме проекта и се надявам максимално бързо действие на НС за да може този проект за модернизация да се осъществи тази година."

По темата за напрежението в Близкия изток, Тодор Тагарев не изключва акции за провокация и на наша територия от страна на "Хамас", но подчерта че е работа на службите да следят. Към момента няма основания за опасения.

Следи се ситуацията с мигрантския поток, все пак първо място Газа граничи с Египет. Няма признаци за вълна от мигранти. В момента ситуацията и в този аспект е обичаен, като се очаква с настъпването на зимата т.нар. Балкански маршрут да започне да се използва по-малко.

С или без Шенген ние сме готови да защитим нашите граници. Тази готовност няма пряко отношение към процеса на приемането ни в шенгенското пространство.

Никой не говори за отваряне на нашите граници, а да затвори други, а и според Тагарев, разделението в Европа не е в интерес на никого - нито на страните от Шенген, нито на България. Но приемането ни в Шенген е въпрос на политическо решение.

И в момента с над 400 военнослужещи българската армия подпомага МВР за охрана на границата ни. Ако се наложи ще засилим помощта, увери Тагарев.

Не очаквам, а и не подлежи на промяна политиката на НАТО за ненамеса в конфликта в Близкия изток. Няма искания за помощ, включително и хуманитарна, към България не са отправяни.

В края на интервюто Тагарев заяви, че не е обмислял и не обмисля да подава оставка, въпреки многобройните искания, които бяха от страна на БСП и "Възраждане". След ротацията обаче Тагарев заяви, че "ще помисли дали да остане военен министър", след като види как ще бъде конфигуриран кабинетът.