Топ курорт у нас готви огромна изненада

Созопол превръща остров Свети Иван в един от най-атрактивните туристически обекти

Общество
12:01 - 26 Септември 2024
7271
Топ курорт у нас готви огромна изненада

Изключително любопитно за туристите място на нашето море предстои да получи съвсем нов живот. Община Созопол ще превърне остров Свети Иван в едно от най-атрактивните туристически обекти по Южното Черноморие. Усилията на кмета Тихомир Янакиев дадоха резултат – държавата прехвърли част от терена на администрацията за срок от 10 години. 

Изключени са около 80-90 дка - частта, в която Военното министерство се разпорежда. Съоръжението има специален режим на действие, какъвто например е фарът. 

Идеята на Общината е островът да бъде социализиран - не само археологически обект, но и с развитие на туризма, пише Флагман. 

„Предвиждаме да направим екопътека. Тепърва започваме с изработване на проекти по ремонт на туристическа инфраструктура - мостици, заслон и т.н. Това всичко трябва да се направи така че да е удобно за туристите. Същевременно мислим за редовен морски транспорт до острова.

Да е ясно в колко часа тръгва и кога се връща. Може да направим и обща концепция за съвместно развитие на о-в Св. Анастасия и о-в Св. Иван, да има свързаност между двата обекта. Има подходящи възможности за финансиране и може да се развие, дори в началото да няма толкова голям интерес“, каза още кметът. 

От години той води битка и за другия остров край Созопол, а именно Св. Кирик и Юлита. Засега обаче няма развитие.