Трайчо Трайков: Обвиняват ме, че съм изпълнил решение на МС

Новини
08:57 - 26 Юни 2020
1462
Трайчо Трайков: Обвиняват ме, че съм изпълнил решение на МС

Обвинен съм в това, че не съм саботирал решение на Министерски съвет, което е взето със завидно единодушие. Това е мнението на Трайчо Трайков, един от обвинените по продължаващото вече три години дело за приватизация на ЕVN. Миналата неделя се проведено последното заседание, а до края на седмицата се очаква и съдебното решение. Освен Трайков подсъдими са и бизнесменът Иво Прокопиев и бившият финансов министър Симеон Дянков.

"Обвинението е защо не съм саботирал решението на Министерски съвет. В самия обвинителен акт има констатация, че съм изпълнил решение на МС. Не знам защо това изобщо се нарича обвинение", заяви Трайчо Трайков в студиото на БиТиВи.

Трайчо Трайков обясни процедурата: Правителството взема решение, а Агенцията по приватизация, която е на подчинение на Министерски съвет, я извършва. Ролята на министъра на енергетиката като принципал е да разреши агенцията да продаде дялове. Трайчо Трайков подчерта, че министърът няма правомощията да продава дялове от EVN, а ако се опита да попречи - би било законово нарушение. Процедурата се поема от Агенцията за приватизация - по това време с шеф настоящия министър на икономиката Емил Караниколов. Агенцията за приватизация има изпълнителен и надзорен съвети, през които минават всички решения. Обвинението няма претенции към Караниколов или въобще към работата на Агенцията. Нито за тази сделка, нито за следващите две.

Ролята на един министър е да изпълнява държавната политика в съответния ресор, а ролята на прокуратурата е да следи дали това се прави. Освен това един министър не само няма никакви задължения, но и няма правото да се бърка в процедурата на Агенцията по приватизация, посочи Трайчо Трайков.

По такава процедура са се взели решенията не само за EVN, но и за всичките миноритарни пакети на елетроразпределителните дружества.