Тръмп заповяда на ВМС да унищожават ирански кораби

Персийският залив от десетилетия е огнище на напрежението в САЩ и Иран

Свят
15:47 - 22 Април 2020
1804
Тръмп заповяда на ВМС да унищожават ирански кораби

"Заповядах на ВМС на САЩ да стрелят и унищожават всички ирански кораби, ако те тормозят нашите кораби в морето", обяви президентът на САЩ Доналд Тръмп в "Туитър".

По-рано днес Ислямският революционен гвардейски корпус на Иран съобщи, че е изстрелян първия военен сателит в орбита. 

Командирът на ВМС на Иранската революционна гвардия контраадмирал Алиреза Тансири заяви в понеделник, че сега неговите сили "имат всякакви ракети с обхват от 700 км произведени в страната". Той също така се похвали с производството на нови военни кораби, като 55-метровия хеликоптероносач катамаран през 2016 г., заедно с други кораби, за които се твърди, че могат да развиват скорост до 90 възела, или "три пъти по-бързи от американските".

"Където и да са присъствали американците, е възникнала несигурност и ние не знаем къде присъствието на САЩ е довело до сигурност", коментира Тансири.

Той се позова на неотдавнашната среща, в която до 11 бързи кораба на Революционната гвардия се приближиха до кораби от 5-ти флот на ВМС на САЩ в Персийския залив, аргументирайки се, че "противно на международните разпоредби, американците блокираха пътя на нашите кораби и отказа да отговорят на радио, което беше посрещнато с мощна конфронтация от нашите сили. "

5-ти флот твърди, че Иранската революционна гвардия е инициирала това, което групата на Военноморските сили определи като "опасно и непрофесионално взаимодействие", игнорирайки многократни предупреждения повече от час и половина.

Персийският залив от десетилетия е огнище на напрежението в САЩ и Иран, което ескалира през последната година.