Третата по големина медийна група в Германия е напът да се раздели на две

Сделката оценява компанията Axel Springer на 13,5 милиарда евро

Новини
14:52 - 16 Септември 2024
974
Третата по големина медийна група в Германия е напът да се раздели на две

Германският милиардер Матиас Дьопфнер и инвестиционния фонд KKR са напът да разделят медийния гигант Axel Springer, съобщава Reuters.

Очаква се двете страни да обсъдят предложената структура на сделка, която ще даде на KKR мажоритарен контрол върху печелившия бизнес с обяви, докато в Axel Springer ще остане медийния бизнес, който включва издания като Business Insider, Politico, както и германските Spiegel, Die Welt и Bild.

Бизнесът с обяви включва сайта за обяви за работа StepStone и звеното за обяви за недвижими имоти Aviv.

Сделката оценява цялата компания на 13,5 милиарда евро,

включително повече от 10 милиарда за бизнеса с малки обяви. Източникът каза на Ройтерс, че оценката все още не е окончателна, но може да е около тези числа.

KKR искаше да листне StepnStone на борсата като самостоятелна компания с оценка от около 7 милиарда евро, но неколкократно отлага решението.

KKR е най-големия акционер в Axel Springer с около 36% от акциите, докато

изпълнителния директор Матиас Дьопфнер и семейство Спрингер притежават по около 22%,

като правата за гласуване върху тези 44% са на Матиас Дьопфнер. През последните години Axel Springer се насочи към англоезичния пазар придобивайки Business Insider през 2015 и Politico през 2021, като междувременно не успя да придобие Financial Times.

Axel Springer е третата по големина германска медийна група, отстъпваща единствено на Bertelsmann SE & Co. KGaA (RTL) и ProSiebenSat.1 Media SE

Очаква се сделката да отнеме месеци, но двете страни е възможно да я анонсират много по-скоро.