Третата световна война се разгаря от Близкия Изток (ОБЗОР)

Иран, Турция, Сирия и палестинските лидери осъдиха „ционисткото варварско" убийство на лидера на "Хамас" Исмаил Хания в Техеран

Актуални новини
13:20 - 31 Юли 2024
3311
Третата световна война се разгаря от Близкия Изток (ОБЗОР)

Широкомащабна война е на път да се разгори в Близкия изток след убийството на лидера на палестинското движение "Хамас" - Исмаил Хания в Техеран и след ликвидирането на ръководителя на стратегическото подразделение на ливанската шиитска групировка "Хизбула" Фуад Шукр при въздушен удар на Израел в Бейрут. Военният конфликт вероятно ще обхване Израел, Иран, Ливан, палестинските територии, Йемен, опасяват се и анализатори, и политици.

Хания беше част от най-висшите лидери в обявената от Запада и САЩ за терористична групировка през последните 20 години, като управляваше от изгнание в Катар. Страната е посредник в преговорите за примирие в ивицата Газа, припомня АФП.

По време на атаката Хания е бил в Иран на среща с други висши членове от „оста на съпротивата“ – сред тях са „Хамас“ в Газа, „Хизбула“ в Ливан и хутите в Йемен. Те са присъствали на церемонията по встъпване в длъжност на новия ирански президент Масуд Пезешкиан.

Американският министър на отбраната Лойд Остин заяви днес, че не смята широкомащабна война в Близкия изток за неизбежна, предаде Ройтерс. Той каза още, че САЩ се стремят да охладят нажежените страсти в региона, като в същото време остават на твърдата позиция, че ще защитят Израел, ако държавата бъде нападната, отбелязва агенцията.

Радикалната палестинска групировка "Хамас" нарече удара, причинил смъртта на лидера ѝ, "сериозна ескалация" на напрежението, която няма да постигне своите цели.

Израел и Ливан не са водили мащабна война помежду си от 2006 г., отбелязва Ройтерс. "Ние със сигурност не искаме нищо подобно да се случва. Ще работим здраво, за да гарантираме, че действията ни ще доведат до сваляне на температурата, и ще се занимаем с проблемите на дипломатически срещи", каза още Остин.

В същото време палестинските лидери, Иран, Турция, Китай, Русия, Сирия осъдиха остро убийството на Исмаил Хания.

Смъртта на лидера на "Хамас" Исмаил Хания, убит по-рано днес в Техеран, може да "подпали целия регион", заяви сирийското външно министерство, като обвини Израел за убийството, извършено с въздушен удар.

"Сирия порицава тази крещяща ционистка агресия и това тежко посегателство срещу суверенитета на Ислямска република Иран", подчерта Дамаск.

Въоръженото крило на "Хамас" – Бригадите "Изедин ал Касам", също заявиха днес, че убийството на Хания "ще изведе борбата до нови измерения" и ще има тежки последствия за целия регион, отбелязва Ройтерс.

Корпусът на гвардейците на ислямската революция обяви днес, че убийството на Хания "ще получи твърд и болезнен отговор".

"Иран и фронтът на съпротивата ще отговорят на това престъпление", се подчертава в изявлението на корпуса.

Новият ирански президент Масуд Пезешкиан (вляво) заедно с върховния лидер на Ислямската република аятолах Али Хаменей 

Техеран нарича "фронт на съпротивата" съюзените с него групировки в Близкия изток, които се противопоставят на Израел, припомня Ройтерс. Иран обяви днес тридневен национален траур за смъртта на Хания.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган окачестви убийството на лидера на „Хамас“ Исмаил Хания като „подъл акт“, целящ да подкопае палестинската кауза, предаде Анадолската агенция.

Остро осъждам и проклинам „вероломното убийство на ръководителя на политическото бюро на „Хамас“ Исмаил Хания в Техеран“, каза турският държавен глава. 

Убийството на Хания има за цел да сломи волята на палестинския народ, но „ционисткото варварство“ няма да постигне целите си, изтъкна Ердоган.

Иран "ще защитава териториалната си цялост, честта, достойнството и гордостта си и ще накара терористичните окупатори да съжаляват за страхливите си действия", заяви иранският президент Масуд Пезешкиан, като коментира убийството на лидера на "Хамас" Исмаил Хания при въздушен удар в Техеран по-рано днес, предадоха Ройтерс и Франс прес.

"С тези действия, престъпният и терористичен ционистки режим подготви терена за сурово наказание за самия себе си и ние смятаме, че е наш дълг да отмъстим за кръвта (на Хания), която беше пролята на територията на Ислямска република Иран", се казва и в изявление на иранския върховен лидер аятолах Али Хаменей, цитирано от АФП.

Турският президент Реджеп Тайп Ердоган посредничи между палестинския президент Махмуд Абас (вляво) и лидера на "Хамас" Исмаил Хания за мир в Близкия изток

Ливан очаква "Хизбула" да отвърне на израелския удар срещу Хания. Правителството в Бейрут ще предприеме дипломатически усилия за намаляване на напрежението, заяви министърът на информацията Зиад Макари, цитиран от Ройтерс.

Правителството се опасява, че ситуацията може да ескалира и да излезе извън контрол, добави Макар след среща на кабинета, посветена на удара в предградие на Бейрут, насочен срещу лидер на ливанската шиитска групировка "Хизбула", която е съюзник на Техеран.

Драматичното убийство на лидера на "Хамас" вероятно ще има отражение на множество фронтове. Възможно е да се стигне до преки ответни действия срещу Израел от страна на Иран, отбелязва АП. 

Възможно е и "Хамас" да се оттегли от преговорите за прекратяване на огъня и освобождаване на заложници, целящи да спрат продължаващата 10 месеца война в Газа. По-рано американски дипломати съобщиха, че в преговорите е отбелязан напредък.

Възможно е и убийството да повиши напрежението между Израел и "Хизбула".

Китай се противопоставя твърдо и осъжда убийството на лидера на „Хамас“ Исмаил Хания, предадоха Франс прес и Ройтерс, като цитират изявление на говорителя на китайското външно министерство Лин Цзян. Според Пекин случилото се може да доведе до засилване на нестабилността в региона.

„Ние сме много притеснени от този инцидент, противопоставяме се твърдо и осъждаме това убийство“, подчерта Лин Цзян. Китай подкрепя от десетилетия насам палестинската кауза, припомня АФП.

Катар също осъди убийството на Хания, определяйки го като „отвратително престъпление“. Доха предупреди, че случилото се „може да хвърли региона в хаос и да компрометира шансовете за мир“.

Убийството на ръководителя на "Хамас" Исмаил Хания е "абсолютно неприемливо политическо убийство“, заяви пред РИА Новости заместник-министърът на външните работи на Русия Михаил Богданов, предаде Ройтерс. "Това е абсолютно неприемливо политическо убийство и то ще доведе до по-нататъшна ескалация на напрежението“, цитира РИА заместник външния министър.

Той заяви, че убийството ще има и отрицателно въздействие върху преговорите за прекратяване на огъня в Газа, допълва РИА.

Русия, която поддържа отношения с арабски страни, Иран и "Хамас", както и с Израел, често е осъждала насилието в региона и обвинява САЩ, че пренебрегват необходимостта от независима палестинска държава, отбелязва Ройтерс.

Палестинският президент Махмуд Абас осъди категорично убийството на лидера на Хамас Исмаил Хания в Техеран, предаде Ройтерс.

Мохамед Али ал Хуси, ръководителят на Върховния комитет на йеменските хуси, заяви, че атаката срещу Исмаил Хания "е отвратително терористично престъпление и грубо нарушение на законите, идеалите и ценностите.“

Висшият представител на "Хамас" Сами Абу Зухри заяви: "Това убийство от израелските окупатори на брат Хания е сериозна ескалация, която цели да сломи волята на "Хамас" и волята на нашия народ и да постигне фалшиви цели. Потвърждаваме, че тази ескалация няма да успее да постигне целите си.

"Хамас“ е понятие и институция, а не личности. "Хамас" ще продължи да върви по този път независимо от жертвите и ние сме уверени в победата.“