Три вещества в пробата на Валиева

В понеделник рускинята получи разрешение от Спортния арбитражен съд да участва в надпреварата при жените в Пекин

Спорт
13:23 - 16 Февруари 2022
4599
Три вещества в пробата на Валиева

Руската фигуристка Камила Валиева, чийто допинг случай разтърси Олимпийските игри в Пекин, е имала в пробата три вещества, които могат да се използват за лечение на сърдечни заболявания, съобщава "Ню Йорк Таймс".

Освен положителна проба за лекарството за ангина "триметазидин", в публикацията на "Ню Йорк Таймс" се казва, че стокхолмската лаборатория, която е анализирала пробата на Валиева, е открила и доказателства за две други лекарства за сърце, които не са в забранения списък - хипоксен и Л-карнитин.

"Ню Йорк Таймс" цитира документи, подадени при арбитражното изслушване на Валиева и потвърдени от лице, което е участвало в изслушването.

"Това е комбинация от вещества, две от които са разрешени и едно е забранено", каза в доклада главният изпълнителен директор на Антидопинговата агенция на САЩ Травис Тайгарт.

Тайгарт добави, че ползите от такава комбинация "изглежда са насочени към увеличаване на издръжливостта, намаляване на умората и насърчаване на по-голяма ефективност при използване на кислород".

Руският олимпийски комитет не отговори веднага на имейл с искане за коментар на агенция Ройтерс.

15-годишната Валиева доминира в женското състезание във вторник с емоционално представяне, с което тя оглави класирането след кратката програма. Рускинята е фаворит за златния медал, който е малко вероятно да й бъде присъден на Игрите в Пекин.

Тийнейджърката даде положителна проба на националния шампионат на Русия на 25 декември, но резултатът беше разкрит едва на 8 февруари, след като тя вече се състезава на Игрите в Пекин в отборното състезание.

В понеделник Валиева получи разрешение от Спортния арбитражен съд да участва в надпреварата при жените в Пекин, след като състав от трима съдии се съгласи с решението на Руската антидопингова агенция да отмени наказанието й.

Във вторник служител на Международния олимпийски комитет разкри, че рускинята твърди, че положителният тест е заради объркване с лекарствата за сърце на нейния дядо.