Трима араби признаха вина за атентатите на 11.09

Халид Шейх Мохамед е най-известният затворник в центъра за задържане в залива Гуантанамо

Свят
09:44 - 01 Август 2024
1836
Трима араби признаха вина за атентатите на 11.09

Мъжът, обвинен в организацията на атентатите от 11 септември, Халид Шейх Мохамед, и двама от неговите съучастници, държани в американския военен затвор в залива Гуантанамо, Куба, са се съгласили да се признаят за виновни, съобщи Пентагонът в сряда, цитиран от "Ройтерс".

Пентагонът не разясни повече за споразуменията.

Американски служител, пожелал анонимност, каза, че споразуменията почти сигурно са включвали признания в замяна на премахване на смъртното наказание.

Служителят каза, че условията на споразумението не са били публично оповестени, но призна, че е възможна молба за доживотна присъда.

Мохамед е най-известният затворник в центъра за задържане в залива Гуантанамо, който беше създаден през 2002 г. от тогавашния президент на САЩ Джордж Буш, за задържане на заподозрени чуждестранни екстремисти след атаките срещу Съединените щати на 11 септември 2001 г.

Мохамед е обвинен в организирането на заговора. Атаките от 11 септември, убиха близо 3000 души и тласнаха Съединените щати към война в Афганистан, продължила две десетилетия.

В доклад на комисията по разузнаване на Сената от 2014 г. относно използването на уотърбординг от ЦРУ и други "усъвършенствани техники за разпит" се казва, че Мохамед е бил подложен на уотърбординг най-малко 183 пъти.

Споразумения са сключени и от други двама задържани: Уалид Мухамад Салих Мубарак Бин 'Аташ и Мустафа Ахмед Адам ал Хавсауи, според изявление на Пентагона.

Лидерът на републиканците в Сената на САЩ Мич Макконъл осъди споразуменията за признаване на вината.

"Единственото по-лошо нещо от преговорите с терористи е преговорите с тях, след като са в ареста", каза Макконъл в изявление, обвинявайки администрацията на президента демократ Джо Байдън в "страхливост пред лицето на терора".