Трима държавници със заплахи заради драмата на "Капитана"?

"Промяната" отговори с декларация за корупционните злини

Новини
17:00 - 25 Май 2022
2511
Трима държавници със заплахи заради драмата на "Капитана"?

Скандалът около затворената частна лаборатория за проверка и контрол на пестицидите на ГКПП „Капитан Андреево“ се разгаря с пълна сила. Трима души на сериозни позиции в държавата вече са получили заплахи, за да спрат да ровят по темата, пише „Марица“. Най-вероятно става въпрос за зам.-министъра на земеделието Иван Христанов, шефа на БАБХ проф. Христо Даскалов. Третият е възможно да е самият премиер. 

Километрични опашки от тирове се образуваха в последните дни, след като частната лаборатория за инспекция на вносната стока бе принудена да затвори врати, а контрола бе даден в ръцете на БАБХ - която бе извадена от земеделското ведомство и бе пратена на ръчно управление от Петков. 

При въведения нов ред пробите вече се пращат в централната лаборатория в София, което пък забавя процеса. Това доведе до образуване на огромна опашка от тирове на пункта, която вчера достигна 30 км. Наложи се на място в понеделник да пристигнат зам.-министърът на земеделието Иван Христанов и посланикът на Турция у нас Айлин Секизкьок. Христанов предложия тировете да се пуснат до София и да изчакват резултата от пробите на различни места.

От „Продължаваме промяната“ пуснаха специална декларация по темата днес:

„Уважаеми колеги,

Корупцията е ендемично зло. През последните няколко години, различни състави на Народното събрание питат, а отговори не получават относно един фундаментален казус - състоянието на фитосанитарния и ветеринарен контрол на границата с Турция и ГКПП “Капитан Андреево”.

Подадени са шест сигнала - без резултат.

През границата с Турция преминават 1,8 милиона тона храни с дестинация не само България, но и ЕС - само за миналата година ръстът в товарите е над 20%.

Основна цел на “Продължаваме Промяната”, от създаването й досега, е борбата с последствията на системната безстопанственост и дезертиране  на държавата от нейните задачи.

Имаме сведения, че повече от 10 години, на ГКПП “Капитан Андреево” е извършван системен подход към ограничаване контрола на държавата, ветеринарния контрол и в крайна сметка застрашаване на националната сигурност  на България, но и на целия Европейски съюз.

От началото на годината БАБХ е с ново ръководство и беше установено, че една частна фирма на практика е монополизирала санитарно-ветеринарния контрол. Проверките показаха, че държавата е прехвърлила де факто изцяло този контрол върху един частен субект, който освен всичко останало е създал зона на безотчетност и липса на контрол.

За пример ви споделяме следният факт - Санитарно-ветеринарният контрол е единствената точка на ГКПП “Капитан Андреево”, където отсъстват камери. Това е мястото, през което хиляди ТИР-ове влизат от Турция в България и се контролира съдържимото в техните товари. Можем само да гадаем какво се контролира, защото отговорността е концентрирана в добросъвестността на въпросната частна фирма.

От края на миналата седмица държавата възстанови правомощията си върху тази процедура, като санитарно-ветеринарният контрол вече се извършва от инспекторите на БАБХ - както е по закон. Предвижда се частни субекти да запазят дейността си само по административни процедури като проверка на документи, например. Но фитосанитарният контрол ще бъде и е в контрола на държавата - както е по закон.

Във връзка с тези действия сме свидетели на сериозен натиск и кампания срещу директора на БАБХ, зам-министъра на земеделието, народни представители, както и изпълнителната власт като цяло.

Журналистическо разследване дори установи предлагане на подкуп към директора на БАБХ за това омертатата да продължи - държавата да изпадне в така любимата на статуквото “липса на административен капацитет”, а монополът върху изключително важния контрол на външната за ЕС граница с Турция да бъде де факто приватизиран, неясно в чий интерес.

Ето защо, ние от парламентарната група на  “Продължаваме Промяната” считаме, че трябва да бъдат предприети всички мерки, които ще позволят да се направи пълна и прозрачна проверка на случвалото се през последните 10 години на Капитан Андреево. Да установим истината за евтините турски домати и защо те са толкова съмнително евтини в сравнение с българските стоки, да установим има ли пропуски в контрола и обмитяването, да бъдат идентифицирани нарушенията и евентуалните престъпления. 

В четвъртък, на редовното заседание на Комисията за превенция и противодействие на корупцията, са поканени всички страни, които са взели отношение по този казус:

Управителят на фирма Евролаб – Васил Димитров

Зам-министърът на земеделието – Иван Христанов

Изпълнителният директор на БАБХ – проф. д-р Христо Даскалов

Председателят на ДАНС – Пламен Тончев

Директорът на ГДБОП – главен комисар Калин Стоянов