Трябва да има категорична забрана при температури от 38 градуса да се работи на открито

Вицепрезидентът на КНСБ коментира безопасността на труд на открито

Новини
09:43 - 08 Август 2024
1048
Трябва да има категорична забрана при температури от 38 градуса да се работи на открито

Какво трябва да се промени в нормативната рамка, за да се подобрят условията за работещите при екстремни условия и да бъдат защитени правата им коментира вицепрезидентът на КНСБ Огнян Атанасов в „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

Той посочи, че в тази група работници влизат строителите, заетите в селското стопанство, транспорта, ВиК, пожарникарите и други.

Атанасов каза, че българското законодателство не защитава тези хора. Той допълни, че при червен и оранжев код не може да се работи на открито и че трябва да се въведат текстове в закона, които да защитят служителите. „Трябва да има категорична забрана при температура от 38 градуса да се работи на открито“, каза още експертът. Вицепрезидентът на КНСБ посочи, че трябва да има оценка на риска, работниците да са запознати с правата си и какво трябва да правят при екстремни условия.

Атанасов заяви, че Международната организация на труда е излязла с доклад, в който описва точно тези проблеми и показва, че в света има голям проблем в това отношение. Той допълни, че има страни с много голям брой смъртни случаи заради прегряване по време на работа.