Трюдо нарече твърдения на Лавров "абсолютен боклук"

Русия
14:31 - 16 Ноември 2022
2084
Трюдо нарече твърдения на Лавров "абсолютен боклук"

Премиерът на Канада Джъстин Трюдо е определил изявленията на Лавров за работата на "американските биолаборатории в Украйна" като „абсолютен боклук“. 

Според СиБиЕс нюз Трюдо е трябвало да се намеси на затворен здравен форум на срещата на върха на Г-20 във вторник, 15 ноември, на която руският външен министър е заявил, че американски биолаборатории извършват престъпни дейности в Украйна. Трюдо е взел думата и е коментирал, че държавните лидери и дипломатите трябва да боравят с факти, а въпросното твърдение е окачествил като "пълен боклук".

Междувременно първият дипломат на Русия побърза да отпътува още в първата вечер от срещата на върха, съобщава Джакарта глобъл. Изданието отбелязва, че Лавров, който оглавяваше руската делегация на индонезийския остров, е отлетял за Русия от международното летище на Бали.

Руската пропагандна агенция РИА Новости потвърди заминаването на дипломата и подчерта, че то е било "според предварителен план". Останалата част от делегацията на Руската федерация ще бъде ръководена в отсъствието на Лавров от финансовия министър Антон Силуанов.

Руските пропагандатори изброиха и събитията, в които Лавров е взел участие, а те далеч не са били много - срещи по въпросите на продоволствието, енергетиката и здравеопазването, две срещи в кулоарите с китайския външен министър и с генералния секретар на ООН. Освен това Лавров е имал "телефонен разговор с турския външен министър" и е "разговарял за кратко с президента на Франция Еманюел Макрон и канцлера на Германия Олаф Шолц". Изглежда, че първият министър на Руската федерация е бил доста изолиран от колегите си на форума.

По повод биолабораториите припомняме, че ООН категорично заяви, че няма информация за никакви програми за биологични оръжия в Украйна. Американският представител в ООН Линда Томас-Грийнфийлд нарече наскоро инициираната от Русия среща на ООН на тема "биологично оръжие в Украйна" като "колосална загуба на време".