Творците излизат на протест в Деня на будителите

Хората на изкуството, археолозите, работещите в музеи, библиотеки и архиви получават унизително ниски възнаграждения

Култура
14:57 - 30 Октомври 2023
4916
Творците излизат на протест в Деня на будителите

В Деня на народните будители - 1 ноември, културни институти в цялата страна ще затворят символично вратите си, в знак на протест и ще излязат на улицата, за да поставят своите искания с надеждата да бъдат чути от управляващите и от обществото. Ефективните действия се организират от Национална федерация „Култура“ към КТ „Подкрепа“ заради унизително ниското заплащане на труда, за сметка на увеличаващите се задължения. Протестът ще бъде на пл. "Славейков" пред Столичната библиотека в 12:00 часа на 1-ви ноември, сряда.

Близо десетилетие хората на изкуството, археолозите, работещите в музеи, библиотеки и в архивите получават едни от най-ниските възнаграждения, граничещи с минималната работна заплата. От 2015 г. насам, когато беше последното значително увеличение в тази сфера, бюджетът за издръжка на културните институции се свива, за сметка на разходите за поддържане на сградите, споделят от синдикатите.

„През всичките години сме настоявали за едно по-достойно възнаграждение на работниците и служителите в библиотеките, музеите, галериите, в Българското национално радио, в държавния архив, музикално-сценичните изкуства", отбеляза преди дни в интервю за Радио България Кирил Бинев, председател на НФ „Култура“ към КТ „Подкрепа“.

"За съжаление винаги оставаме нечути от управляващи, което е крайно обидно и неуважително. Де факто растящата минимална работна заплата започва отново да достига възнагражденията на хората в бранша. Това са експерти, които в продължение на 20-30 години са отдали всички сили, за да защитят своя труд", добави той.

Според Бинев хората, заети в културата, изпълняват не по-малко достоен и отговорен към обществото труд.

"Да не забравяме и как един министър-председател ходеше с джипката и раздаваше милиони. Ние може да нямаме багери и трактори, но ще затворим културните институции с книги. Нека някой да посмее да стъпи на книгата и да влезе вътре", коментира той.

„Това е само прелюдия. Следват и много по-сериозни протести“ – категорични са работещи в културните среди, които са готови да предприемат и стачни действия, с надеждата да получат подкрепата и на обществото. Затова са избрали именно този ден – на народните будители, за да напомнят, че това не е само една дата, когато държавните мъже ще отидат да се отчетат с цветя пред паметника на Кирил и Методий.

Нека отдадем почитта си към будителите от миналото, но и да мислим за живите в настоящето. Ние ще се борим за това“, отбелязва в заключение Кирил Бинев.

Съюзът на артистите в България се присъединява към организираните протести на творците и специалистите в сферата на музеите, галериите, библиотеките, читалищата и сценичните изкуства, обяви председателят Христо Мутафчиев.

"На 1-ви ноември лично ще подкрепя протеста на дейците на българската култура и протестната декларация на Национална федерация „Култура“ към КТ „Подкрепа“, срещу унизително ниските възнаграждения на работещите в библиотеките, музеите, галериите, музикалните и театрални институти, Българското национално радио и Държавна агенция „Архиви“, заяви той.

"Призовавам Ви, като членове на Съюза на артистите в България, да подкрепите протеста на творците и специалистите, които работят в музеите, галериите, библиотеките и читалищата, заедно с всички останали наши колеги, които работят в сферата на сценичните изкуства, в сряда, от 12:00 ч., пред Столичната библиотека.

Българската култура отново не е приоритет за правителството и това си личи по отношение на бюджета и бюджетната прогноза на Министерството на финансите. По последни данни недостигът във финансирането на сценичните изкуства в държавата възлиза на над 80 000 000 лева.

Все още не са предприети мерки, с които да се актуализират и приемат нови, по-високи единни разходни стандарти за финансиране на държавните културни институти, които осъществяват дейност в областта на сценичните изкуства. 

Категорично се присъединяваме към исканията на колегите от Национална федерация „Култура“ за преосмисляне на отговорността, която трябва да поеме министърът и да разпише като страна Браншовия колективен трудов договор на колегите. Да бъдем будни, да бъдем заедно, да бъдем твърди и непримирими!, призова шефът на САБ.