Убийството на лидера на „Хамас“ взриви цената на петрола

Фючърсите се повишиха с над 1 USD за барел

Новини
13:29 - 31 Юли 2024
1290
Убийството на лидера на „Хамас“ взриви цената на петрола

Цената на барел петрол на световните борси само за часове се повиши с 1 USD за барел. Причината стойността да се оттласне от 7-дневното дъно е убийството на лидера на „Хамас“ Исмаил Хания в Иран.

Причината да не се достигне до още по-висок скок в цената са прогнозите за слабо търсене на суровината от Китай.

Фючърсите на суровия петрол Брент се повишиха с 1,5% до 79,80 USD за барел преди изтичането на срока на 31 юли. Фючърсите на американския суров петрол (WTI) се повишиха с 1,5% до 75,88 USD за барел. Както Брент, така и WTI паднаха с около 1,4% на 30 юли, затваряйки на най-ниските си нива от седем седмици.

След 3 поредни седмици на спад, дългото позициониране от спекулативни сметки в суровия петрол беше значително намалено. Следователно условията са узрели за отскок.“

Забавящото се търсене на гориво в Китай, най-големият вносител на суров петрол в света и с най-голям принос за растежа на търсенето в световен мащаб, също натежава върху петролните пазари.

Производствената активност в Китай през юли се сви за трети месец, показа официално проучване на фабриките в сряда, поддържайки живи очакванията, че Пекин ще трябва да стартира повече стимули, тъй като продължителната имотна криза и несигурността на работните места забавят растежа.