Учени откриха как стресът работи за разпространението на рака

Откритието може да насочи към нови стратегия за превенция

Здраве
14:20 - 25 Февруари 2024
6637
Учени откриха как стресът работи за разпространението на рака

Стресът е неизбежен, но прекомерното му въздействие може да доведе до ужасяващи последици за здравето. Хроничният стрес може да увеличи риска от сърдечни болести и удари. Може да допринесе и за разпространение на рак. Как се случва това оставаше неизвестно и бе предизвикателство пред здравните грижи за онкологично болните, съобщи електронното издание "Медикъл Експрес".

Стресът не може да бъде избегнат при онкологично болни пациенти. Можете да си представите как, след като сте диагностициран, не можете да спрете да мислите за болестта или за това как да осигурите близките си. Затова за нас е много важно да разберем как действа стресът, каза Сюе Ян Хъ, бивша постдокторантка в Лаборатория Колд Спринг Харбър, Ню Йорк, САЩ. Тя и ръководителят на лабораторен екип проф. Микала Егеблад вероятно са постигнали пробив в разбирането точно на този процес. Резултатите от изследването им са публикувани в специализираното издание Cancer Cell.

Заедно с проф. Линда ван Елст те установиха, че стресът кара белите кръвни клетки неутрофили да образуват лепкави структури като мрежи, които превръщат телесните тъкани по-податливи на метастази. Откритието може да насочи към нови терапевтични стратегии за предотвратяване на разпространението на рака, преди да е започнало.

Учените стигнали до откритието си, като си имитирали хроничен стрес при мишки, болни от рак. Първоначално те премахнали туморите, развиващи се върху млечните жлези на мишки и разпростиращи ракови клетки към белите дробове. След това подложили мишките на стрес. Наблюденията ми били шокиращи. "Хъ наблюдава плашещ ръст на метастатичните лезии при тези животни. Стигаше се до четирикратно увеличение на метастазите", каза Егеблад.

Учените са установили, че хормоните на стреса - глюкокортикостероиди, въздействат върху неутрофилите, допълва БТА. Белите кръвни клетки "под стрес" оформят подобни на паяжини структури, наричани NET (неутрофилни извънклетъчни капани). При нормални обстоятелства те защитават организма от вредни микроорганизми. При наличие на рак NET създават среда, благоприятна за развитие на метастази.

Намаляването на стреса трябва да бъде компонент от лечението и профилактиката на рака, каза проф. Ван Елст.